Stiati de spectaculoasa cascadă Vanturatoarea de la Herculane? VIDEO

Stiati de spectaculoasa cascadă Vanturatoarea de la Herculane. Suntem in plina perioada a vacantelor. Vă propunem o destinație de weekend ce poate fi facută în orice perioadă a anului. Dar, cel mai spectaculos aspect il are primavara si toamna. Dupa ploi. Aceasta se afla pe drumul de la Herculane, spre Baia de Aramă. Nu o fi cea mai frumoasă din lume, după cum The World Geography a considerat-o pe Bigăr. Nu este nici cea mai înaltă, Cascada Cailor întrecând-o. Însă este, fără îndoială, extraorinară. Magnifică. Este cea mai spectaculoasă. Este cascada cu cea mai mare cădere liberă de apă din România. Peste 40 de m. De sus si pana jos. Fara sa se prelinga pe peretii de piatra. Vânturătoarea poate fi găsită, cu puțin efort, în cel mai mare parc național din țară: Domogled- Valea Cernei.

 

 

Pentru ca Vânturătoarea să vă întâmpine la potențialul său maxim, încercați să vă programați o vizită primăvara sau toamnă, ideal ar fi chiar după câteva zile ploioase. Vara își ia și ea concediu și s-ar putea să n-o găsiți… chiar deloc! Drumul spre dânsa începe la capătul lacului Prisaca, la vreo 12 km de centrul stațiunii Băile Herculane, de pe DN 67D. Punct de reper: un pod peste Cerna care duce spre câteva vile cuibărite sub munte:
Cărarea care trebuie urmată se găsește prin dreapta acestor vile, se urcă apoi câteva serpentine, apoi se continuă într-un urcuș ceva mai lent, care alternează cu scurte porțiuni plate, ducând tot mai adânc în munte. Până la cascadă se face 1 oră și jumătate (cu pauze dese), iar coborârea se poate realiza în aproximativ 45 de minute.

 

 

 

După un urcuș aproape continuu de aproximativ 1 oră și jumătate, urmând marcajul turistic cruce roșie prin pădure, călătorul este întâmpinat de un vuiet puternic.  Străpungând un bloc masiv de piatră, venind cine știe de unde, apa cristalină se opintește de un prag ca apoi să se reverse din plin, bucuroasă, într-un salt impresionant de 40 m, izbindu-se cu putere de pietrele care o așteaptă, umile, în lumea de jos. Dacă ar fi fost doar atât, ar fi fost frumos, dar spre deosebire de alte cascade autohtone, Vânturătoarea are ceva în plus – ospitalieră, lasă pe oricine să se ascundă în spatele vălului imaculat și să privească fascinat perdeaua de apă care-i trece prin față, fără să-și ude (prea tare) musafirul.

 

Preluare text si partial foto: hailabord.ro
VIDEO CU SIGLA SI GALERIE www.infocs.ro

Comentarii

comentarii