Stăm destul de bine – Leul este protejat de creşterea economică – Analiza săptămânii

În perioada analizată, leul a recuperat o parte din pierderile provocate de demisia cabinetului Ponta.

La începutul intervalului, euro a crescut la 4,4580 lei, maximul ultimelor patru luni. După desemnarea unui nou premier tehnocrat, tensiunile din piaţa valutară s-au temperat, iar la finalul perioadei cursul a scăzut la 4,4412 lei.

Piaţa valutară s-a deschis în 13 noiembie la 4,4410 lei, tranzacţiile realizându-se între 4,4370 – 4,4510 lei, cu închiderea la 4,4430 – 4,4470 lei.
Leul ar putea reveni pe depreciere, în funcţie de modul emoţional prin care vor răspunde pieţele internaţionale după atentatele sângeroase de la Paris.
Pe plan intern, fundamentele economice nu s-au schimbat iar criza politică s-a terminat, având în vedere că, conform declaraţiilor, noul cabinet va primi aprobarea în Parlament.

De altfel, România a înregistrat în trimestrul trei cea mai puternică creştere economică din UE comparativ cu trimestrul precedent. Potrivit estimărilor publicate de Eurostat, PIB-ul românesc a crescut cu 1,4% în timp ce economia zonei euro a crescut în trimestrul al treilea cu 0,3% iar cea a UE cu 0,4%.
Cea mai mare creştere a avut-o cursul dolarului american, evoluţie determinată de aprecierea acestuia faţă de euro. Media a urcat în 10 noiembrie la 4,1494 lei, maximul ultimelor opt luni, creşterea faţă de finalul lui octombrie fiind de 12,42 bani. La sfârşitul perioadei, cursul a scăzut la 4,1223 lei, într-o şedinţă în care cotaţiile au fluctuat între 4,104 şi 4,149 lei.

Moneda elveţiană, care a fluctuat pe pieţele internaţionale între 1,076 şi 1,083 franci/euro, a atins un maxim de 4,1343 lei, dar a scăzut la finalul perioadei la 4,1153 lei.

Perechea euro/dolar a fluctuat între 1,0692, nou minim al ultimelor şapte luni, şi 1,0817 dolari.

Atingerea noului minim de către euro, a fost provocată de declaraţiile lui Mario Draghi, preşedintele BCE, care considera că o creştere durabilă a economiei din zona euro cât şi ajungerea la o inflaţie acceptabilă rămân incerte, în ciuda faptului că dobânda-cheie se află la un minim istoric, măsură dublată de injectarea lunară în economie a 60 miliarde de euro.

Dolarul se află pe un trend ascendent, odată cu înmulţirea pariurilor pe o decizie, din partea Comitetului de politică monetară al Rezervei Federale americane, de majorare a dobânzii la 0,4%, la ultima întâlnirea a sa de la jumătatea lui decembrie, după şapte ani de relaxare monetară fără precedent. În opinia analiştilor de la Credit Suisse, Fed va majora dobânda de politică monetară de patru ori în 2016.

Analiza cuprinde perioada 9 – 13 noiembrie

Pentru infocs.ro analistul economic Radu Georgescu

Comentarii

comentarii