Stand-up Comedy – Summer Show cu Sergiu Floroaia, Toma Alexandru și Cristi Popesco

Vara este pe sfârșite – la fel și concediile, vacanța și sezonul evenimentelor sociale. Astfel, reșițenii au avut prilejul de a marca acest final prin participarea la show-ul de stand-up comedy prezentat de Sergiu Floroaia, Toma Alexandru și Cristi Popesco. Pe băieți sigur îi știți de la joke battle-ul Râzi ca Prostu`, podcast-urile Popesco Show și Ceva Mărunt și, nu în ultimul rând, show-ul de improvizație Una Scurtă.

După eveniment, am stat de vorbă cu cei trei comedianți despre viețile și proiectele lor. Având în vedere că cel de la Reșița a fost un succes, i-am întrebat de cel mai remarcabil show al carierei lor. Toma mi-a povestit de un concurs din Londra, la The Comedy Store, în care trebuia să reziste cinci minute pentru a ajunge în finală, câștigătorul fiind ales în funcție de aplauzele publicului. Nu am fost deloc surprinsă că, din 27 de concurenți, el a învins, chiar dacă era la începutul vieții de comediant. Cristi tot despre un concurs mi-a spus, Stand-up Fest 2014 – Brașov, dar la care la prima participare nu a câștigat, ci la a doua, însă prima interacțiune cu un public mai numeros nu se uită niciodată. În stilul lui caracteristic, Sergiu a spus că „la mine cel mai mișto show a fost la Măcin unde s-a râs la mai mult de două glume”. Revenind la lucruri mai serioase, am vorbit și despre punctul în care toate evenimentele contau, chiar și cele în care publicul nu depășea cinci persoane. Pe parcurs, au căpătat foarte multă experință și după 13 ani de muncă au ajuns printre cei mai apreciați comedianți români. De asemenea, s-au bucurat și de succes pe plan internațional, având show-uri în Londra, Edinburgh, Budapesta, Sofia. Această reputație și-au construit-o și prin originalitate, atingând în glumele lor și subiecte mai sensibile cum ar fi religia, pedofilia și rasismul. Din păcate, lumea judecă oricând și orice, însă nu toți sunt suficient de deschiși încât să accepte niște glume. Desigur, ei reușesc să remedieze situația insistând și trecând mai departe.

Dacă pare spontan, devine mai amuzant. Așa lucrează creierul uman. Pe acest principiu, de-a lungul carierei lor, au întâlnit în cadrul evenimentelor oameni care îi întrerupeau, crezând că îi ajută. Un secret este că în spatele rezultatului, a ce vede publicul pe scenă, este foarte multă muncă. „Ai o poveste în cap, ai un drum, ai o energie pe care vrei să o creezi.” (Toma) Baieții au spus că nu este deloc ușor să dezvolți o anumită atmosferă pe care mai târziu să fii nevoit să o reconstruiești. Există riscul de a pierde publicul și ești nevoit să te întorci pe drumul pe care erai.

Ca în orice altă industrie, există și amatori, și oameni care vor să le calce pe urme. Datorită multor oportunități și a deschiderii, ei consideră că viitorii comedianți sunt mai buni față de cum erau ei la început. Fiind mai expuși la fenomen, având modele, știu mai bine ce vor și ce nu vor să facă pe scenă. Însă, la fel ca și comedianții care acum sunt în top, doar prin mult efort își pot crea anumite principii și reguli interne la fel ca ei.

Mi se pare incredibil cum au profitat de orice oportunitate, au fost perseverenți și după mulți ani de muncă au reușit să transforme o simplă pasiune într-un job. Din acest punct de vedere, cei trei comedianți pot fi considerați niște exemple și sunt mândră că am ajuns să îi cunosc. Cuvintele lor de final au fost „foarfecă” și „broccoli”. Am vorbit cu niște prieteni din public și au fost bucuroși că au avut șansa de a participa la acest gen de eveniment. Reșițenii speră că vor mai avea parte de această ocazie.

A consemnat Amalia Danciu

Comentarii

comentarii