Știați de „Bijuteriile” pe apă din Șopotu Vechi? Nu știați fiindcă nu sunt promovate VIDEO

 Pe Valea Almăjului, se află cel mai mare număr de mori de apă din tot Banatul de munte. Se pare că numărul lor ajunge la peste 90 de mori pe apă, iar o parte din ele, încă sunt funcționale, încă macină boabe și în zilele noastre. Asta în condiția în care unele se pare că au peste 150 de ani vechime. Unele sunt construite doar din lemn, altele au pereții din piatră, dar sunt câteva ,,mai tinere” construite de săteni din cărămidă.

Când spui ,,mori pe apă” – toată lumea se gândește la Rudăria fiindcă acolo se regăsește cea mai mare concentrație de mori de apă din Europa de Est. În Cheile Rudăricăi sunt 22 de mori, aproape toate funcționale și sunt amplasate pe cursul râului. Fiecare moară are câte un iaz de acumulare pentru apa ce va pune în mișcare turbina. De fapt, cam în toate localitățile de pe Valea Almăjului, pe cursul apelor, se găsesc cel puțin 3 sau 4 mori. Din păcate, majoritatea sunt abandonate, descompletate sau și mai rău, în paragină totală.

În Șopotu Vechi sunt aproximativ 11 astfel de bijuterii ale tehnicii populare. Nu trebuie omis că aceste mori funcționează pe principiul turbinelor moderne, sunt de fapt predecesoarele acestora. O parte din aceste mori, încă mai macină boabe și în zilele noastre. Toate cele 11 „bijuterii” au câte o denumire, o poreclă dată de „rândași”. În tot Almăjul, există o rânduială bine pusă la punct de-a lungul sutelor de ani. Morile nu au un proprietar anume – sunt deținute de către mai mulți proprietari – sau rândași – după cum își spun sătenii. Numele vine de la cuvântul rând, asta fiindcă fiecare are alocată o anumită zi din lună pentru măcinat.

Moara Glimeica este construită din piatră și are peste 100 de ani. Moara Mică are peste 170 de ani și încă macină boabe. Moara Pleșoanea este o moară unde vrăjitoarele veneau să facă farmece. Moara Bălțoanea are acest nume de la o baltă care se forma lângă ea. Moara Băgească este una dintre cele mai mari mori din Șopotu Vechi și este poziționată în zona centrală. Moara Ghetara are o structură din lemn și este așezată pe o fundație din piatră cioplită. Moara Nouă se află chiar în vatra satului. Moara Țigănească se află la ieșirea din sat pe vale. Moara Ursulița este una dintre cele mai vechi mori din Șopotu Vechi. Moara Firiz a fost de fapt un gater, pe care ulterior, localnicii l-au transformat-o în moară.

Aceste mori sunt o „comoară vie” pentru Șopotu Vechi și Valea Almăjului. Fiindcă nu au parte de o promovare așa cum trebuie, turiștii – și nu numai ei – nu știu de existența lor. Chiar dacă nu sunt atât de promovate și vizitate ca cele 22 de mori de la Rudăria, morile sunt la fel de vechi și au fiecare povestea și istoria ei.

Turistule și iubitorule de natură și de frumos, dacă pașii și roțile mașinii de poartă în Țara Almăjului și dată tot te afli prin zonă, merită să mai faci câțiva kilometri ca să vizitezi și cele 11 mori pe apă din Șopotu Vechi. Menționăm că o parte din informațiile despre istoricul morilor, a fost preluat de pe site-ul Țara Morilor De Apă.

Un reportaj de Adi Neagu.

Comentarii

comentarii