Știați de Muzeul satului al bunicii Maria de la Maciova? VIDEO

Știați de Muzeul satului al bunicii Maria de la Maciova. În satul Maciova din Caras Severin, trăieşte buna Maria, o femeie de 70 de ani. Femeia este ultima țesătoare care mai lucrează la război din zona Caransebeșului. Ţese materialul pentru costumele populare pe care tot ea le și face cu mâna. De asemenea, ea are casa plină de ponevi şi poclavițe țesute de ea, sau adnate de-a lungul timpului. Unele au peste 100 de ani vechime.

Buna Maria este și o păstrătoare a tradițiilor populare și al obiectelor vechi, obiecte cu care a deschis un mic muzeu. Ea a cumpărat o casă veche de 200 de ani pe care vrea să o transforme în muzeu. Deocamdată, acolo a adunat obiecte vechi și de peste 100 de ani cu care a realizat o mică expoziție, dar care are peste 200 de piese. De la piese de îmbrăcăminte și până la obiecte și unelte folosite în trecut în casa gugulanilor. Mai știe cineva ce este acela un calabur? Buna Maria este și ghidul celor care vor sa-i viziteze muzeul.

Știați de Muzeul satului al bunicii Maria de la Maciova. Dorința ei cea mai mare este ca cineva să înveţe de la ea meşteşugul țesutului şi să renoveze casa veche pe care să o amenajeze într-un adevărat muzeu sătesc al zonei Maciova. Satul era recunoscut în zona pentru soiul de cireşe deosebit de mari şi timpurii care erau culese numai cu mâna, erau puse în calabur şi apoi duse la piaţă, la Caransebeş.


Comentarii

comentarii

One thought on “Știați de Muzeul satului al bunicii Maria de la Maciova? VIDEO

Comentariile sunt închise.