Sunt angajați din Primăria Reșița ce lucrează în disprețul cetățeanului?
Este o întrebare retorică și suntem siguri că, în cazul în care se adeverește aceasta, conducerea primăriei va lua măsurile ce se impun. Cum s-ar simți cineva căruia altcineva, un om căruia i-ai întins odată o mână de ajutor, încercă să te înșele, trece peste orice urmă de bun simț și cu ajutorul unor funcționari din primărie, încalcă orice urmă de bun simț? Aceasta este povestea pe scurt a locuitorilor din blocul 7 de pe Bulevardul Republicii din Reșița. Povestea nefericită a proprietarilor din blocul 7, de pe Bd. Republicii din Reșița, a început în vara anului 2006, când noii proprietari ai unor apartamente de la parter cumpărate în ultimii ani, au solicitat extinderea locuințelor pe care intenționau să le transforme în spații comerciale, medicale, juridice, fiecare după propriile interese. Locuitorii blocului nu au avut nimic împotrivă ca în aceste apartamente să funcționeze firme, dar cu condiția ca în respectivele spații să nu se facă modificări. Mai exact, să nu fie sparți pereții blocului. Avem asemenea firme care funcționează de peste 20 de ani în bloc. Clienții respectivelor societăți comerciale folosesc ușa de acces a blocului fără să aibă vreo problemă în acest sens. De menționat faptul că unul dintre aceste spații este în proprietatea doamnei notar Lidia Barbălată, care a luat act de refuzul asociației de proprietari și și-a închiriat un spațiu în blocul următor, respectiv blocul 9 de pe Bd. Republicii.
Blocul 7 este un bloc glisant cu 9 etaje, este un monolit turnat din ciment și construit prin anii 60 și care este format din două tronsoane. Din cauza vechimii și a vibrațiilor de la tramvai, în pereții blocului au apărut fisuri și unele grinzi de rezistență au crăpat încât se vede fier-betonul din interior. Acesta este motivul pentru care locatarii nu vor pereți sparți și modificări în imobil. Toți proprietarii au înțeles acest lucru, mai puțin d-l Messer Robert, proprietarul apartamentelor 3 si 4 de la scara 3, apartamente în care Asociația de Proprietari și-a dat acordul pentru funcționarea unui cabinet stomatologic. Acesta a funcționat câțiva ani, după care, d-l Messer a plecat să muncească în Anglia vreo 10 ani. Apoi, d-lui Messer i-a trecut prin cap să facă în cele două apartamente o clinică de chirurgie stomatologică și să construiască un cabinet de radiologie dentară. Asta într-un bloc de apartamente locuite de zeci de proprietari.
Neștiind despre ce este vorba în amănunt, Comitetul Executiv al Asociației de proprietari de la momentul respectiv, a aprobat aceste solicitări, doar că a făcut-o în necunoștiință de cauză deoarece Legea prevedea acordul Adunării Generale a asociației de proprietari. Acordurile emise erau oricum lovite de nulitate, neavând număr de înregistrare. Toți proprietarii au înțeles că Asociația refuză extinderile, singurul care a insistat, deși a fost înștiințat de acest aspect, a fost dl. Robert Messer. Acesta și-a completat adeverințele emise de Comitetul Executiv cu două numere diferite de autorizație de construcții, dar nu a demarat nicio lucrare.
Concomitent cu notificările trimise proprietarilor, a fost anunțată și Primăria Reșița printr-un memoriu, așadar lucrările de extindere s-au suspendat, administrația Primăriei de la acea dată a luat act de refuzul Asociației de proprietari, înțelegând că nu Comitetul Executiv decide în astfel de cazuri, ci Adunarea Generală, prevedere care există și în prezent în Legea Nr. 196/2018.
Lucrurile s-au liniștit până în luna august 2020 când, spre mirarea tuturor, dl. Messer purcede la lucrări de anvergură, sapă fundații, ridică niște cazemate, încalcă proprietatea asociației care figurează și în Cartea Funciară, respectiv un metru liniar de jur împrejurul blocului, taie copaci, în baza altei autorizații de construcție. Conducerea operativă a Asociației se deplasează la Primărie, solicită audiență, pentru a afla ce bază legală are dl. Messer și, află cu stupoare, că acesta s-a prevalat de acel acord ilegal primit în vara anului 2006 de la Comitetul Executiv, document denunțat de conducerea Asociației în trei rânduri. Se fac demersuri la Autoritatea în Construcții care ne trimite înapoi la Primăria Reșița fiindcă pisica este în ograda lor. Ce urmează, este de noaptea minții: de la refuzul de a da unele răspunsuri și informații conform legii și până la folosirea de fel de fel de chichițe pentru a băga membrii Asociației de proprietari în ceață. Să fie confuzia cât mai mare. S-a mers până acolo încât la un moment dat, s-a primit un răspuns de genul că ,,s-a confundat blocul 5 cu blocul 7 atunci când s-au eliberat unele autorizații.
Domnilor consilieri locali, domnule primar, cum ați reușit să aprobați extinderea unei construcții în plin bulevard fără să verificați documentația care stă la bază? Dacă nu cunoașteți legislație, de ce vreți să conduceți destinele acestei cetăți? Cum ați reușit să eludați legea, explicându-ne că ați confundat blocurile? Nu sunt întrebări retorice, chiar ne dorim răspunsuri pertinente, dar mai ales legale.
Spre știință: sunt câteva documente necesare pentru demararea acestor proceduri, cel mai important este ACORDUL ADUNĂRII GENERALE al Asociației proprietarilor! Nici în anul 2006 dl. Messer nu poseda un astfel de document, nu-l posedă nici în prezent. Și cu toate acestea, dânsul taie copaci, sparge fundații și ridică cazemate sub ochii unor angajați ai primăriei Reșița care nu-l întreabă nimic pe dl. Messer cu toate că la primărie sunt depuse mai multe sesizări și reclamații.
Pentru ca nemulțumirea proprietarilor să atingă apogeul, dl Messer a decis să înființeze un cabinet de radiologie dentară, pentru ca disprețul față de cei care locuiesc în acest bloc să fie complet.
Având în vedere că instituțiile abilitate să facă lumină în acest caz nu au binevoit, ne-am adresat instanței care sperăm că va așeza lucrurile pe un făgaș normal, dar mai ales legal.
„Mulțumim” aleșilor locali pentru modul în care „respectă” legea și cetățeanul plătitor de taxe și impozite!
Vicepreședinte Asociația de Proprietari 138 Reșița
Carmen Lidia Rugină