VIDEO Sute de oameni au luat Lumina Învierii în marea biserică din Clocotici cu evlavie și în tradiție

Biserica catolică din Clocotici, a fost neîncăpătoare pentru sutele de credincioși care au vrut să participe la slujba de Înviere. Credincioşii catolici, reformaţi şi evanghelici din România, s-au aflat în aceste zile în febra pregătirilor pentru Paştele romano-catolic. În jurul Reșiței, există șapte sate cu populație de etnie croată, așa numiții carașoveni. Oameni gospodari și foarte credincioși, locuitorii din Clocotici s-au apucat de treabă încă de la începutul săptămânii. Au fost aranjate casele și străzile, totul este lună iar în ferestre, alături de ornamentele de Paști, stau tradiționalele sfeșnice. Toata strada este luminată, iar casele râd prin ferestrele de la care clipesc sute de luminițe.
La Clocotici au fost prezenți credincioșii romano catolici din sat bineînțeles, dar lângă ei am văzut și ortodocși din Reșița sau alte părți. Într-un cuvânt, la biserica părintelui Peter Dobra, au fost prezenți câteva câteva sute de credincioși. Mulți săteni s-au întors special acasă pentru marea sărbătoare de prin țările Europei și ale lumii unde soarta i-a trimis pentru un trai mai bun și o bucată de pâine mai albă.
Slujba învierii lui IIsus Cristos a început în jurul orei 22. Părintele paroh însoţi de ministranți și credincioși, a aprins o lumânare specială (imensă, de peste un metru înălțime) de la flacăra unui foc ce este făcut în faţa bisericii şi care este binecuvântat de preot.

Preotul a intrat apoi în biserica în care toate luminile erau stinse, după care, a început serviciul religios. Apoi, din lumina lui, a dat lumină copiilor ce-l ajută la slujit în altar şi care la rândul lor, au împărțit lumina grupului de Fecioare Mariane, Străjerilor și sutelor de credincioși din biserică. Trebuie spus că Biserica din Clocotici, este probabil cea mai mare și singura biserică sătească din România, care are încălzire centrală în…..scaune. Așa că, pe timpul serviciului religios, credincioșii stau pe cald și au spatele încplzit de la scaune.

Apoi după împărtășanie și sfințirea apei, credincioșii au înconjurat biserica prin decorul mirific al străzii. La Clocotici există obiceiul ca toate casele să aibă în geamuri sfeșnice cu lumini pentru a-I lumina calea Lui IIsus. Decorul este mirific iar atmosfera de basm.

Când ajung acasă, sătenii ciocnesc un pahar de băutură și ouă roșii. Apoi merg la culcare. Nimeni nu mai mănâncă nimic până Duminică la ora 12 când are loc marea Liturghie de Paști la biserica din sat, apoi, toată lumea, gazde și musafiri

Și fiindcă în Banat trăiesc atâtea etnii și mai ales conviețuiesc în pace și armonie de atâția ani, InfoCs transmite credincioșilor de rit romano catolic, un călduros ,,Hristos a înviat”.

Comentarii

comentarii