ȚARA CU DOI COPACI

Imaginati-va o padure cat parcul Cismigiu. Cam cati copaci ar fi intr-o astfel de padure? Daca nu e suficient de mare, ganditi-va la o padure de cinci ori mai mare decat Cismigiul. Cam cat un orasel de provincie. Destul de mare. Cu multi copaci, cu pasari, cu animale, cu aer curat si liniste. O padure mare, vie si sanatoasa.
Cam atat se taie ilegal in Romania, in fiecare zi. Peste 70 de hectare de padure dispar in fiecare zi. Dispar, cu copaci, cu animale, cu liniste, cu tot. Dispar pentru totdeauna, pentru ca in loc nu se mai pune nimic. Peste 70 de hectare pe zi!

O astfel de zi merita sa fie declarata zi de doliu national. Pentru o asemenea crima, ar trebui sa vedem proteste masive in strada. Dupa o astfel de zi, merita sa cada guvernul. Pentru o astfel de crima unii merita bagati in puscarie pe viata. O astfel de zi nu trebuie sa se repete! Cu siguranta, asa s-ar intampla intr-o tara ca Austria. Pentru ei, defrisarea a 70 de hectare de padure ar fi o crima.

In Romania, 70 de hectare sunt un nimic. Un muc.

La noi, dupa o astfel de zi, urmeaza alta la fel. Cu inca 70 de hectare puse la pamant. Si apoi alta zi. Si tot asa, zi de zi.

Romania nu a pierdut 70 de hectare, ci milioane de hectare de padure. In locul lor au ramas inundatiile la care ne uitam si ne prefacem ca nu stim de unde vin…

In aceste conditii, Ministrul Mediului a declarat anul acesta ca: „Fenomenul taierilor ilegale de padure nu este atat de grav cum pare”…

Nu pot sa comentez aceasta declaratie. Fiecare intelege ce vrea din vorbele ministrului.

Un copac se taie usor. Si repede, daca ai drujba.

O padure, la fel. Poate sa dispara in cateva zile.

Un munte se curata de copaci si de animale mai repede decat face statul un kilometru de autostrada.

Desi se taie in draci , tara asta inca mai are paduri. Intr-o zi nu le va mai avea. Vom ramane cu boscheti. Si sticle goale de plastic. Si hartie igienica.

Folosita.

Intr-o zi, in tara asta vor mai fi doar doi copaci.

Si unul va fi la mine in curte si-l voi apara cu toporul in mana.

Celalalt unde o sa fie?


Citeste articolul original AICI: http://www.mariandumitru.ro/2016/06/12/tara-cu-doi-copaci/

Comments

comments

Powered by Facebook Comments