Diverse

Tinerii nu sunt interesati de meserie in judet – Scolile profesionale pe trei sferturi goale

Şcolile profesionale nu prea au căutare în Caraş-Severin, asta deşi elevilor li se oferă o serie de facilităţi. În anul şcolar 2016-2017 rata de ocupare a locurilor la această formă de învăţământ este de 68%.

Inspectoratul Şcolar Judeţean Caraş-Severin a mărit numărul de clase, de domenii şi de calificări pentru învăţământul profesional în anul şcolar 2016-2017. Însă din cele 392 de locuri propuse de ISJ pentru anul întâi au fost ocupate doar 265. Situaţia este nemulţumitoare, în ciuda facilităţilor oferite, printre care se numără şi bursa profesională în cuantum de 200 lei/lună, a declarat inspectorul general Adrian Doxan.

Primăria municipiului Reşiţa a mers chiar mai departe şi a oferit 200 de burse a câte 100 lei elevilor din mediul rural care vin să studieze la şcolile profesionale din municipiul de pe Bârzava.

La Colegiul Economic al Banatului Montan este un caz fericit, unde au fost ocupate toate locurile la şcoala profesională, ba mai mult a fost nevoie şi de o probă de departajare a candidaţilor. Elevii au ales profesionala deoarece consideră au o mai mare şansă de angajare după terminarea studiilor.

În judeţul Caraş-Severin oferta educaţională este una variată, elevii având posibilitatea să aleagă 18 calificări profesionale din 8 domenii.

Comentarii

comentarii