Toamna blanda si bogata in Valea Almajului – Producție record la porumb la Lapusnic VIDEO

După jumatatea lui septembrie și până la mijlocul lui octombrie, terenurile agricole neirigate de pe marginea râului Nera din zona Văii Almajului, sunt pline de gospodari ce își culeg recolta de porumb de anul acesta. Faptul că vara aceasta a fost ploioasă, recolta este una record, iar gospodari de pe Valea Almăjului își freacă mâinile de bucurie.

Producția de „cucuruz”, aşa spun almajenii la porumb, este cel puțin de patru ori mai mare decât in anii trecuți. Doar pe vremea CAP-ului când terenurile erau irigate mai vedeai atât de multă recoltă. Fiecare gospodărie de pe Valea Almăjului, deține câte un teren agricol pe marginea răului Nera, mai mic, sau întins pe câteva hectare, iar locuitorii se ocupă din moși strămoși cu semănatul de „boabe de cucuruz”.

Pe timpuri se semăna cu calul la care era legată o semănătoare făcută artizanal. Acum se seamănă cu tractoare care au atașate semănătoare. În fiecare pod al caselor de pe Valea Almăjului, găsești „cucuruz” pus pentru perioada de iarnă care este folosit pentru creșterea animalelor și consumul propriu. Din faina rezultată din boabele de „cucuruz” se face „coleșă care se toarnă pe un fund de lemn” și este servită cu brânză de oaie sau cu carne de porc în perioada sărbătorilor de iarnă de către almajeni.

În această perioadă a anului, toată suflarea din Valea Almăjului, fie că sunt tineri sau bătrâni, culeg recolta. La cules, oamenii se ajută unii pe alții între ei. Vecinii merg de la unii la altii si cât este perioada de cules, nimeni nu se ocupă cu altceva. O parte dintre ei țin pasul cu vremurile și îl culeg cu utilaje, dar cei mulți nu renunță la culesul manual în „cotăriță” – coș împletit din nuiele de salcie, pentru că prin acest obicei vechi, cucuruzul este cules curat.

Tradiția spune că „toamna se numără bobocii”, dar și rezultatele obținute din muncă, atenția și dedicarea cu care localnicii din zona Văii Almajului au sădit, îngrijit, protejat și cules propria recoltă.

Un reportaj de Adi Neagu.

Comentarii

comentarii

Comentariile sunt închise.