Tradiția de Paște la Lăpușnicu Mare merge mai departe, Literele de Foc au ars și în acest an în noaptea de Înviere VIDEO

Un obicei unic în România în noaptea de Înviere sunt Literele de Foc care ard în fiecare an în noaptea de Înviere deasupra satului în comuna Lăpușnicu Mare din Caraș Severin. În fiecare an, de când este satul, pe dealul din spatele bisericii, sătenii au parte de un spectacol unic în România. Totul se petrece în noaptea tainică a Învierii Domnului Iisus Hristos.

Acest obicei este pregătit de către tinerii din localitate cu răbdare, multă muncă și pasiune pentru ca tradițiile să fie duse mai departe și în acest secol al marilor schimbări. Este vorba de multă muncă și de o pregătire intensă în Săptămâna mare. Se începe încă de Luni cu curățarea dealului de crengi și spini, apoi se taie pari de salcâm din care se fac literele.

Acestea au fiecare  aproximativ 2 metri înalțime și pe scheletul lor se montează cutiile în care se pune rumeguș și combustibil. Toată această muncă, durează aproximativ 4 – 5 zile. În noaptea de Înviere, în fața bisericii de la poalele dealului, se adună toată suflarea satului cu rude și prieteni, cu „goști” – musafiri.

Cu toții se adună în fața lăcașului de cult și participă la slujba de Înviere și așteaptă momentul în care preotul va ocolii de trei ori biserica și va ieși în față să citească Sfânta Evangheliei. Acela este momentul în care preotul satului anunță că Mântuitorul este printre ei findcă a Înviat.

Atunci este și momentul când pe dealul ce străjuiește satul și biserica, tinerii dau foc recipientelor cu rumeuj și pe cer apare scris cu litere de foc crezul creștinătății: HRISTOS A ÎNVIAT!

Munca tinerilor care au realizat literele pentru comunitate, se vad din tot satul. Tinerii de toate vârstele sunt mobilizați de o tânără din sat și fiecare adduce de acasă o mână de cuie, un ciocan, un firiz, p coasă, cu care vor realiza literele. Obiceiul a fost instituit în sat în urmă cu peste 15 ani de un tânăr care din păcate, acum doi ani a pierit răpus de un cancer galopant la nici 30 de ani.

Un reportaj de Adi Neagu.

Comentarii

comentarii