Tradiția merge mai departe, colindatul din bătrâni dus din poarta in poarta de copiii de la Malu VIDEO

În timp ce în marile oraşe tradiţia se pierde puţin câte puţin, în satele Banatului de Munte, în judeţul Caraş Severin, tradiţia uratului este păstrată cu sfinţenie şi dusă mai departe din generaţie în generaţie. Cu colindatul se porneşte în mod normal de la Sfântul Nicolae din 6 decembrie şi se continuă până după Sfântul Ion în 7 ianuarie. Dar, cei mai mulţi colindători merg din case în case în preajma Crăciunului şi până după Sfântul Vasile. Acestea sunt zile de sărbătoare când oamenii nu sunt aşa de prinşi cu lucrul în jurul caselor şi în gospodării.

Obiceiul se menţine şi în satul Mal la poalele Muntelui Mic. Mai ales că în sat există un nucleu de oameni ce iubesc tradiția populară și o promovează pe mai departe. Dovadă, grupurile de zeci de colindători formate din elevii, tineri, dar și copii de câțiva anișori. De la cei de clasa întâi și până la absolvenții de a VIII a.

 Îmbrăcaţi în straie de sărbătoare şi în port popular, copii şi oameni în toată firea umblă de Crăciun cu colindatul.

După datina străbună, primul drum este la biserică unde ceata îl colindă pe părinte după care se pornește prin sat. Gazdele îi aşteaptă pe colindători cu colaci, mere, nuci, prăjituri şi bani în mijlocul curții.

După ce colindă, ceata de săteni pleacă la altă casă. Sătenii din Mal sunt convinşi că cei ce colindă şi le trec pragul de Crăciun, aduc bunăstarea şi belşugul în gospodărie.

Mulțumiri speciale lui Adi pentru filmari.

Comentarii

comentarii