Tragedie și dezastru la Reșița, 32 de familii pe drumuri în prag de iarnă, se cere ajutorul reșițenilor

_IMG3521Explozia a trecut, molozul este îndepărtat, rănile sunt pansate, dar rămân rănile, rănile sufletești și neputința. Durerea că nu poți face nimic în faţa dezastrului. Un tablou cu personaje sumbre ţi se deschide în faţa ochilor când te apropii de blocul de pe Aleea Vlădeasa, blocul în care a avut loc explozia devastatoare: familii pe drumuri, oameni ajunşi la apusul vieţii care nu mai au nimic, oameni care stau toată ziua în faţa blocului în care au locuinţele, în care au amintirile şi munca de o viaţă şi în care nu pot intra. Durere, durere fără margini şi…..neputinţă. Şi fizică şi materială.

,,Eram la baie, era pe la 7 dimineaţa- moment în care s-a mişcat podeaua cu mine. Am ieşit în holul băii şi am realizat că nu mai am cameră mică. Podeaua nu mai era, casa mea nu mai exista, era un hău mare cu praf, mult praf şi bucăţi de moloz, de mobilă şi materiale textile zburau peste tot. Pe moment nu am putut înţelege ce se întâmplă, m-am întors în baie, apoi am ieşit din nou în hol şi am început să urlu de groază” spune una dintre victime. ,,Eram în pat când un zgomot asurzitor m-a înnebunit. Apoi ca într-un vis, am simţit că zbor cu tot cu patul în care mă aflam, dar în jos. A urmat un impact şi am văzut cum deasupra mea, tavanul fugea în sus. Am ajuns cu tot cu pat, de la etajul 3 la etajul doi, peste vecina de dedesubt” spune un alt martor a sinistrului. ,,Domnule, soţul meu are o pensie de 500 de lei. mai avem o grădină din care mai scoatem o legumă, un cartof. Era mult, era puţin, era atât cât aveam nevoie şi nu ceream la nimeni. Cu scara şi datoriile eram la zi. Acum, acum ce mă fac eu? Ce ne facem noi? la 70 de ani, mai avem noi puterea şi zilele să o luăm de la început?” spune plângând în colţul baticului o altă bătrână.

Blocul a ajuns de nelocuit. Pereţi zburaţi, curent, gaz metan şi apă oprite. Liftul distrus. Aşa arată acum blocul de pe Aleea Vlădeasa din Reşiţa.

Primăria Municipiului Reşiţa a asigurat cazarea persoanelor afectate de producerea exploziei la blocul numărul 1, scara 1 situat pe Aleea Vlădeasa din Reşiţa. Acestea se află la căminul Colegiului Economic al Banatului Montan unde beneficiază şi de trei mese pe zi. 11 familii (28 de persoane) au solicitat cazare, ceilalţi locatari ai blocului sunt găzduiţi de rude sau prieteni. Cheltuielile sunt suportate de administraţia locală.

De asemenea, în urma şedinţei extraordinare de Consiliu Local din 1 octombrie 2013, consilierii locali au aprobat proiectul de hotărâre privind acordarea de ajutoare de urgenţă familiilor afectate. Valoarea acestor ajutoare poate depăşi 1300 de lei, prin excepţie de la prevederile articolului 3 din HCL nr 101/2013, la propunerea membrilor comisiei de analiză după analizarea fiecărui caz în parte. Acordarea se va face prin dispoziţia Primarului Municipiului Reşiţa.

Un expert de la Facultatea de Construcţii din Timişoara a efectuat o expertiză privind punerea în siguranţă din punct de vedere structural a clădirii afectate de explozie. După primele analize s-a constatat că au fost grav avariate elemente structurale şi nestructurale şi au fost distruse tâmplării, finisaje, instalaţii electrice şi sanitare, instalaţia de gaze. Expertiza propriu-zisă a blocului va fi realizată până la data de  7 octombrie 2013.

De asemenea, reprezentanţi ai Inspectoratului de Stat în Construcţii, Direcţia Regională în Construcţii Vest s-au deplasat la faţa locului şi au dispus menţinerea măsurilor de restricţionare/limitare a accesului în clădire şi în jurul acesteia prin protecţie şi pază permanentă până la analizarea modului în care este asigurată rezistenţa şi stabilitatea întregii construcţii.

Totodată, Direcţia de Asistenţă Socială a realizat 19 anchete sociale pentru inventarierea pagubelor la persoanele care locuiau în blocul unde s-a produs explozia şi 11 anchete sociale la persoanele care locuiesc vis-a-vis de blocul afectat. În urma analizei s-a constatat că 27 de apartamente dintre cele 32 ale imobilului au fost afectate de explozie. Zece apartamente au fost avariate grav, restul fiind avariate în măsură mai mică.

Ca urmare a exploziei produse la blocul situat pe Aleea Vlădeasa, Primăria Municipiului Reşiţa şi Asociaţia de proprietari nr. 557 fac apel la instituţii şi persoane fizice să sprijine, în măsura posibilităţilor, cu spaţii de locuit cele 32 de familii care au fost evacuate. Acestea au nevoie de o locuinţă până când clădirea afectată va fi reabilitată.

Toţi cei care deţin o locuinţă şi doresc să o pună la dispoziţie sunt rugaţi să se adreseze Compartimentului Relaţii cu publicul şi Informare cetăţeni din cadrul Primăriei situat în corpul 1, Piaţa 1 Decembrie 1918 nr. 1A, parter şi telefonic la numărul 0255 221 964.

Comentarii

comentarii

One thought on “Tragedie și dezastru la Reșița, 32 de familii pe drumuri în prag de iarnă, se cere ajutorul reșițenilor

  1. A venit vremea ca poporul sa se mobilizeze si sa-l roage cu respect profund pe tovarasul Prim-Secretar Basescu D. Traian sa dispuna urgentarea lucrarilor la Centrala Nucleara Cernavoda, constructie inceputa de 33 de ani si sa ne asigure asa cum a subliniat in nenumarate discursuri in tara si peste hotare, independenta energetica a tarii fata de Rusia astfel ca tara noastra, care inca se numeste Romania sa nu mai fie dependenta de gazul rusesc. Cu aceasta ocazie il asiguram ca urmarim cu interes cum se preocupa de problemele cetatenesti si-n special de Proiectul Nabucco care ne-a mai luat din pusculita 26 de milioane de euro. Il asiguram pe sus-numitul, alesul, unsul si reprezentantul ca nu vom uita acesti niciodata si facem efort constant sa nu ajungem in Guiness Book cu C.N.Cernavoda. Adresam aceeasi rugaminte C.C al PDL, tov Macovei, tov colonel Turcescu, Directiei pentru Agricultura si Sport al „mucipului” Bucuresti.

Comments are closed.