Trist, dar adevarat – Bolnavii de cancer din Caraș-Severin sub semnul hazardului

În județul Caraș-Severin bolnavii de cancer sunt nevoiți să suporte pe lângă cumplita maladie, lipsa specialiștilor și a medicamntelor ieftine din farmacii. În 2016, în județ au fost înregistrați 783 de pacienți cu cancer pentru care tratamentul pe un an de zile costă în medie 6.087,89 lei, după cum a precizat Casa de Asigurări de Sănătate a județului, fiind un tratament costisitor și absolut necesar.

În acest, moment pe lângă faptul că serviciile medicale pentru acest program în județ sunt furnizate de un singur medic oncolog și de un medic hematolog, persistă marea problemă a lipsei medicamentelor ieftine oncologice din farmacii. Acest lucru se datorează importatorilor care nu aprovizioneaza piața farmaceutică. In județ se încercă o prevenire a acestei discrepanțe prin crearea de stocuri în farmacia cu circuit închis din Spitalul Județean de Urgență, dar conform unei HG 176/2016, spitalul trebuie să îndeplinească o serie de criterii pentru a putea fi inclus în lista furnizorilor prin care se poate derula programul oncologic. Pe lângă asta, spitalul trebuie să asigure pentru acest program echipamente de protecție necesare personalului ce manipulează medicamente chimioterapice. În cazul neachiziționării de către spitalul din Reșița a acestor echipamente, nu mai poate furniza aceste servicii începând cu 01.01. 2018. Astfel că, Spitalul Județean va trebui să facă toate demersurile să se încadreze în aceste criterii.

Problema lipsei medicamentelor ieftine din farmacii se datorează dezinteresului firmelor producătoare să vândă în România, fiind interesați să vândă în exterior cu prețuri mult mai mari decât ar vinde la noi. Singura salvare rămâne la nivelul Ministerului Sănătății care pe baza unui dialog cu producătorii și furnizorii de medicamente să stabilească unele criterii prin care să fie înlăturată această problemă care persistă de ani de zile în România. Reprezentanții Casei de Asigurări de Sănătate Caraș-Severin spun că județul stă deocamdată bine la acest capitol prin stocurile existente în farmacia spitalului, față de alte județe sau față de alți ani când ne aflam pe lista neagră a lipsurilor.

Comentarii

comentarii