Turist muscat de vipera la Cascada Bigar – Situatie de criza la spitalele din judet si din tara VIDEO

La nivel naţional ar putea apărea o Situaţie de criză dacă MInisterul Sănătații nu rezolva cât mai urgent situația apărută la unele spitale de urgenţă din ţară. Spre exemplu, în judeţul Caras Severin, în acest moment mai există doar două doze de ser antiviperin, dar şi acelea sunt la limita termenului de valabilitate.
Duminică, un turist de 43 de ani din Brăila aflat în drumeție în Caras Severin, a fost muşcat de o viperă e când vizita cascada Bigăr. Omul a fost transportat la SJU din cadrul Spitalului de Urgență Reşita şi acolo – i s-a administrat tratamentul specific cu ser antiviperin. Acum bărbatul se afla în secţia de reanimare, urmând ca mâine să fie mutat în secţia de chirurgie unde va mai fi ţinut sub observaţie.

Conform datelor de la Direcţia de Sănătate Publică, la această oră, în tot județul, mai există doar o doză de ser antiviperin la limita termenului de valabilitate. Sitruatia exacta o au spitalele. Pentru a remedia situația, instituţia a demarat procedurile de achiziţie a unor noi doze de ser.

În schimb, oficialii de la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Reşita, spun că în farmacia UPU se mai află două doze de ser antiviperin care sunt la limita termenului de valabilitate.

Având în vedere că judeţul Caras Severin este unul dintre judeţe cu cele mai multe locuri turistice în care există acest pericol nedorit- vipera – lipsa de ser antiviperin, este o situația foarte gravă. Mai grav este furnizorul la nivel naţional al acestui medicament, nu-l mai are în stoc şi nici nu exista o rezolvare de urgenţă. Vipere se găsesc aproape la tot pasul începând cu zona şi oraşul Băile Herculane, Cheile Nerei, Cheile Carasului, Cheile Minisului, Cheile Gârliștei și cam toate cleanţurile calcaroase de pe dealurile din zona prealpina a judeţului.
 
Acest ser costa în jur de 700 de lei o fiolă, dar poate ajunge şi la 2000 de lei şi are un termen de valabilitate de doar 6 luni.

Anii trecuți, au fost cazuri unii dinte turiştii muşcaţi de vipere au fost trataţi cu ser adus din Serbia unde se găseşte la farmacie. Turiștii mușcați de viperă trebuie să rămână cât se poate de calmi şi să nu accelereze circulația sanguină ce ar răspândi rapid veninul în corp, şi să apeleze numărul 112.  Dacă este vorba de zone unde serviciile de ambulanță nu au acces, sarcina de evacuare a persoanelor mușcate este în obligația jandarmilor montani şi a Serviciului Salvamont.

Comentarii

comentarii