Turist prin Banatul Montan, Garana poveste de vacanta VIDEO

Turist prin Banatul Montan, Garana poveste de vacanta. Zona turistică Brebu Nou – Garâna,  este desprinsă parcă dintr-o poveste. Poveste de undeva de la începutul lumii. Aflat la aproape 50 de km de Reşiţa, este asezat la o altitudine de peste 1000 de metri. Aproape de Muntelui Semenic, satul Garâna oferă liniştea şi simplitatea Acea simplitate după care tânjeşte cel ce a muncit un an întreg şi vrea să-şi petreacă concediul în linişte şi pace. Sau doar cateva zile libere.

Garâna, este destinaţia ideală pentru un sfârşit de săptămână. La nici 5 km se află celălalt sat turistic, Brebu Nou. Cu case desprinse parcă din poveştile fraţilor Grimm. Cele două sate rămân întipărite în inima şi gândul celor care le-au vizitat.

Satul are peste 20 pensiuni care oferă cazare şi masă celor ce caută liniştea muntelui. Oamenii se mulţumesc cu ceea ce oferă natura. Aproape tot ce ajunge pe mesele turiştilor şi localnicilor, este curat, cultivat ecologic, şi proaspăt.

La Garâna, ai la dispoziţie cazarea în pensiune, la localnici, sau la cort. Satul este aşezat la 1000 de metri altitudine şi este înconjurat de poieni minunate. In jurul lor sunt brazi falnici şi printre ei trec pâraie cristaline.

Turist prin Banatul Montan – Garana poveste de vacanta. Fiecare anotimp îşi are farmecul lui. Vara cu drumeţiile, băile în apa Lacului Trei Ape, sau de soare, sau pur şi simplu, recreerea în natură sub un pom cu o carte în mână. Iarna, ai la dispoziţie pârtiile de schi sau săniuş, dar şi pescuitul la copcă şi plimbarea prin cele două sate ale comunei.

Localnicii- atâţi câţi au mai rămas, sunt primitori, iar în casele lor mai ai norocul că găseşti părţi din istoria coloniştilor pemi aduşi aici pe la 1800 de împărăteasa Maria Terezia. Dovadă stau cele două biserici gotice din Garâna şi Brebu Nou. Casele tradiţionale isi păstrează încă forma şi decorurile exterioare.

Gospodinele de la pensiuni se întrec în preparate prosapete. Toamna se umplu cămările cu fel de fel de bunătăţi ce vor da savoare meselor din timpul iernii. La Garâna şi la Brebu Nou, nu se mănâncă doar bine, se mănâncă sănătos şi fără celebrele ,,E-uri.

La pensiuni, meniul este diversificat, pentru toate gusturile. Totuşi, cele mai căutate produse, rămân ciolanul de porc la cuptor şi …..ceafa la grătar. La desert- de departe pe primul loc este ştrudelul făcut cu mere de pe dealurile Gărânei.

Asta nu înseamnă că iubitorii de natura nu sunt prezenţi în jurul Gărânei. Fie că vin cu cortul şi stau  câteva zile, sau că vin cu maşina de la Reşita pentru câteva ore, toată lumea se bucura de natură şi aer curat.

Din această vară, turiştii mai au o alternativă: un mini parc de aventura pentru amatorii de senzaţii tari. Vorbim de o triplă tiroliană. Şi nu este de omis un amănunt – se pare că la Garâna se afla singurul teren de tenis pe iarba din România, omologat. De mai bine de 10 ani, aici are loc şi un turneu de tenis pentru amatori. Se pare că şefii din lumea tenisului nu ştiu acest amănunt din moment ce după victoriile lui Halep, cineva declara că la noi în ţară nu exista nici un teren de tenis pe iarbă unde sa se poata antrena.

Turist prin Banatul Montan, Garana poveste de vacanta. Şi nu în ultimul rând, la Garâna are loc anual Festivalul internaţional de Jazz, eveniment care a strâns în acest an peste 20.000 de spectatori în cele 4 zile de spectacole. Tot în august, va avea loc Festivalul Naţional de folk de la Garâna, dar şi un festival al berii bavareze – un produs artizanal.

 

Comentarii

comentarii