Ucrainenii bănățeni din Zorile s-au întors în locurile natale pentru a sărbătorii Crăciunul tradiţional VIDEO

Crăciunul pe stil vechi în comunitatea ucraineană este sărbătoarea care reunește familia. Dacă în mod normal în sate au mai rămas doar bătrânii și mai bine de 70% dintre case sunt închise și nelocuite fiindcă cei în putere au plecat la muncă în străinătate, la Crăciun, satul revine la viață. Veniți de prin lumea mare pe unde muncesc, ucrainenii s-au pregătit pentru marea sărbătoare.

Casele au fost primenite, mesele încărcate și acum sătenii așteaptă colindătorii. Aceștia sunt tinerii care au venit acasă ca să demonstreze că nu au uitat cine sunt și respectă tradiția străbună.

După ce ies de la biserică, oamenii merg acasă unde așteaptă cetele de colindători. Satul are două cete de colindători – asta ca să poată acoperii tot satul ca nici o casă să nu rămână necolindată. Tinerii – de toate vârstele, interpretează o scenetă biblică, după care sunt răsplătiți de gazde cu bani și dulciuri. Apoi, obligatoriu, toată lumea se așază la masa bogată, după care colindătorii pleacă la alte case. După plecarea colindătorilor, se întind mesele, se așteaptă musafirii și toată lumea petrece timp de trei zile.

Un popas special se face la casa parohială, acolo unde locuiește părintele – preotul satului. Tinerii artiști arată cum s-au pregătit, interpretează sceneta religioasă, sunt binecuvântați de preot, apoi pleacă mai departe prin sat.

Seara, la căminul cultural are loc Balul de Crăciun, prilej deosebit de socializare pentru tinerii satului și săteni. Chiar dacă nu dansează, sătenii vorbesc între ei, fac planuri și discută ultimele noutăți.

După ce și-au încărcat bateriile spirituale în comunitatea în care s-au născut și au crescut, sătenii din Zorile, mai ales tineri și adulți de până în 50 de ani, pleacă din nou pe cărările Europei, pleacă din nou la muncă în străinătate și mai vin acasă de Paști dacă vor putea, dacă nu, obligatoriu vor veni la Crăciunul viitor.

Comentarii

comentarii