Un nou caz de meningită la Reșița – O fetiță de 7 ani este în spital
În urma analizelor de laborator, La Reșița a fost confirmat un nou caz de meningită. Este vorba de o meningită bacteriană survenită la o elevă de 8 ani de la o școala din municipiu. Fetiţa este în prezent internata în Secţia Contagioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Reșita și primește îngrijiri medicale.
Conducerea DSP a judeţului Caraș-Severin, a luat legătura cu autorităţile școlare și cu compartimentul specializat al Primăriei Reșita, pentru ca echipa de dezinfecţie să se deplaseze la $coala Gimnazială. Operaţiunile specifice de dezinfecţie au loc în clasa respectivă, precum și la afterschool.
DSP a efectuat ancheta epidemiologică pentru depistarea contacților direcți și indirecți ai fetiței. Mai exact – atât cei apropiaţi, din familie, cât şi cei din colectivitate. .În acest caz nu se impune tratament preventiv pentru cei din jur ( eventuali contacti) și nici vaccinare, singura măsură epidemiologica fiind dezinfecţia.
La începutul lunii aprilie, la aceiași scoală a mai fost semnalat un caz la o fetiță de 7 ani care în urma tratamentului și măsurilor luate este în afara oricărui pericol.
INFO
Meningita este o afecțiune bacteriană severă. Boala se caracterizează prin inflamarea membranelor (meningele) din jurul creierului sau al măduvei spinării.
Rata de mortalitate este de până la 15% în rândul celor infectați, iar aproximativ 19% dintre cei vindecați pot rămâne cu un handicap pe termen lung, precum leziuni ale sistemului nervos periferic sau ale creierului, surditate sau pierderea membrelor.
Mod de transmitere
Bacteria se răspândește pe cale aerogenă sau prin contactul apropiat cu o persoană infectată (prin sărut, împărțirea băuturilor sau prin traiul la comun). Aceasta se adună în nazofaringe, sau spațiul post-nazal, care face legătura între cavitățile nazale și gât. Bacteria este transportată de sânge către membranele (meningele) din jurul creierului său al măduvei spinării. De obicei, se răspândește din zonele infectate din apropiere, cum ar fi sinusurile nazale, sau din lichidul cefalorahidian.