Un nou episod de poluare a apelor și malului Dunării în zona Baziaș și aval VIDEO
De data aceasta, se pare că pata de poluare s-a produs undeva în aval de zona Pojejena iar pata de uleiuri a ajuns până după Coronini în zona stâncii Baba Caia.
Unda de poluare a fost observată dimineața, semn că poluarea s-a produs în cursul nopții. Imediat s-a dat alarma iar echipele de intervenție s-au deplasat în zona Moldova Veche – Vlașki Crai pentru a opri extinderea petei de poluare.
Conform declarațiilor Apelor Române Banat informează că la ora 10, SGA Caraș-Severin cu Formația Moldova Nouă și Poliția de Frontieră erau pe mal și pe apă pentru oprirea răspândirii substanțelor care au dus la poluarea apei.
Fiindcă pata de poluare se întindea pe aproape 12 km iar lățimea era în jur de o 200 m, s-au folosit materialele absorbante biodegradabile din depozitul de la Moldova Nouă.
Apele Române au anunțat că zona a fost izolată și curățată până la ora 15 cu ajutorul polițiștilor de la Poliția de Frontieră, al pompierilor de la ISU Semenic și al angajaților de la SGA Caraș Severin. Aceștia au intervenit pe o suprafață 250 ha de apă, folosind 2 tone de materiale absorbante biodegradabile.
Oficial, sursa poluării nu a fost identificată până acum, dar investigația continuă.
Pe surse, am aflat că cel mai probabil, Dunărea a fost poluată intenționat cu apă de santină de un vas care se pregătea să iasă din apele românești. Oamenii care își duc traiul pe malul Dunării și cu barca pe fluviu, spun că nu este pentru prima data când se întâmplă așa ceva.
Apa de santină este folosită pentru balastarea navelor, iar când nu mai este nevoie de ea, unii o aruncă direct în Dunăre, fără a o descărca în port, unde această operaţie ar genera costuri.
Astfel de pete pot afecta atât fauna cât şi flora acvatică, din zona de contaminare. Deversarea este ilegală și se pedepsește cu amendă la care se adaugă cheltuielile de ecologizare.