Un nou război e pe cale să înceapă: China și Japonia isi incoardă mușchii

AvionDupa mai multe zboruri ale unor aeronave din China in spatiul aerian in litigiu cu Japonia, a venit raspunsul de la Tokio, care a trimis avioane F-15 in zona. La randul sau, Beijingul a trimis avioane in regiunea Marii Chinei de Est.

Un comunicat de presa confirma incidentul care a inceput in momentul in care China a trimis “o patrula de rutina”, un avion Shaanxi Y-8 deasupra “campurilor de petrol si gaze din Marea Chinei de Est”, potrivit Business Insider.
Aeronava Shaanxi Y-8 nu este neaparat una speciala. Diplomatii au spus ca este vorba despre un avion de transport Y-8, dar acest tip de avion are mai mult de 30 de variante.
Y-8 poate efectua diferite misiuni, de la cercetarea zacamintelor pana la monitorizarea geofizica, dar si razboiul electronic de colectare al informatiilor.
Este avionul perfect pentru un joc de-a soarecele si pisica, deoarece daca Y-8 ar fi atacat de avioanele F-15 ale Japoniei, atunci China ar putea spune ca aeronava sa era neinarmata.
China a folosit in mod constant in ultimul timp aceste avioane, care au supravegheat lantul de insule in litigiu, care ar detine rezerve importante de zacaminte de petrol si gaze.
Japonia a reperat din nou joi, in zona din jurul insulelor, un avion chinez J-7, impreuna cu alte avioane de lupta J-10. Japonia a raspuns cu doua F-15, care au decolat de la Naha, Okinawa, care se afla la doar cateva sute de mile.

Comentarii

comentarii