Unde nu-i cap, vai de valută și de portofel- Atenţie la înşelăciuni!

valutistiPe raza judeţului Caraş-Severin în ultimele zile, două persoane au rămas fără bani, fiind înşelate de persoane necunoscute la un schimb ilegal de valută.
În cursul zilei de ieri, un bărbat în vârstă de 79 ani a sesizat Poliţia cu privire la faptul că a fost abordat, în zona centrului Civic din Reşiţa, de către o persoană necunoscută şi a fost înşelat.
Victima a dorit să cumpere 400 euro de la bărbatul necunoscut, însă contra sumei de 1770 lei i-au fost daţi 50 euro şi 70 lei.
O altă femeie în vârstă de 61 ani, a reclamat că, pe strada Episcopiei din Caransebeş, a fost înşelată printr-un schimb ilegal de valută.
După ce a intrat într-o casă de schimb valutar, a fost abordată de un bărbat care i-a oferit un curs mai bun. Femeia a dorit să schimbe suma de 200 euro, însă a primit doar 67 de lei.
În prezent poliţiştii continuă cercetările pentru identificarea celor două persoane suspectate de comiterea acestor fapte.
E bine de ştiut că legea prevede sancţionarea cu amendă contravenţională în cuantum de până la 1.500 lei a celor care practică schimbul ilegal de valută, iar efectuarea schimbului ilegal de valută în mod repetat constituie infracţiune de evaziune fiscală şi se pedepseşte cu închisoarea de până la 8 ani. De asemenea sumele de bani care au servit la săvârşirea contravenţiei se confiscă şi se valorfică conform legii.
Tocmai de aceea Poliţia recomandă cetăţenilor să efectueze schimburile de valută cu respectarea prevederilor legale în vigoare, numai la unităţile bancare şi casele de schimb valutar autorizate. În acest fel nu devin părtaşi ai evaziunii fiscale şi elimină totodată riscul de a fi înşelaţi.
E greu de crezut că persoanele care practică schimbul ilegal de valută sunt de bună credinţă. Oamenii trebuie să înţeleagă că pentru relizarea obiectivului de a obţine venituri uriaşe prin eludarea taxelor prevăzute de lege aceste persoane recurg cel mai adesea la înşelătorie iar scenariile nu sunt deloc unele complexe sau complicate. Astfel, de cele mai multe ori aceste persoane abordează cetăţeni în preajma unităţilor bancare oferindu-le într-un mod agitat ca şi când e o ofertă de nerefuzat un curs valutar mult peste cel oficial iar în această grabă şi agitaţie pe care o provoacă ”valutistul”, cetăţeanul cade în capcană şi când este mult prea târziu realizează ce scump la costat ”oferta”.
O altă situaţie este aceea în care, pe fondul stării de agitaţie şi de grabă induse de ”valutist” pe motiv că ”apare poliţia”, cetăţeanul realizează prea târziu că a primit mai puţini bani decât a fost înţelegera deşi atunci când s-au numărat banii sumele păreau corecte.
În concluzie, pentru a evita stfel de situaţii păguboase şi pentru a nu fi părtaşi la evaziune fiscală respectaţi LEGEA!

Comentarii

comentarii