Diverse

Universitatea „Eftimie Murgu” din Reşiţa și Muzeul Cineastului Amator vă invită la festivalul de film „Ecran 5”

„Ecran 5” a fost un festival de film organizat de Ion Mato, coordonatorul cineclubului „Siderurgistul”, dar și al cineclubului „Ecran 5” al Casei de Cultură a Sindicatelor. Festivalul cuprindea 2 secţiuni: un concurs de filme realizate de amatori ce nu depăşeau durata de 5 minute, precum și un concurs de postere de filme de amatori.

„De ce cinci minute?
– Durează mult?…
– Tovarăşi, vă rugăm să vă limitaţi la ceea ce este esenţial, astfel încât să poată lua cuvântul toţi cei înscrişi…

Acestea şi alte numeroase variante exprimând grija pentru timp, chemarea la concizie şi eficienţă în acţiune constituie fapte cotidiene. Ne-am obişnuit, din păcate, să trecem prea uşor cu vederea irosirea timpului, în nenumărate ipostaze. Or, Ecran 5 şi-a propus de la prima ediţie – şi a reuşit – să facă dovada că, în limbajul cinematografic cel puţin, 5 minute sunt suficiente pentru a transmite o idee limpede, pentru a argumenta. Proba de foc a acestei atitudini de grijă faţă de timpul nostru o constituie calitatea filmelor premiate. Chemarea la concizie, la alegerea drumului celui mai scurt, dar şi celui mai convingător pentru a transmite un mesaj a găsit răspuns – dovadă fiind participarea la Ecran 5 şi calitatea filmelor premiate în cele patru ediţii.
Rămânem, în continuare, pentru 5 minute.” (extras din „Curierul Cineastului Amator”, 1977).

Festivalul de film pentru amatori „Ecran 5” revine într-o nouă formulă. Pe data de 16 septembrie, începând cu ora 21:00, în curtea Universităţii „Eftimie Murgu” din Reşiţa va avea loc o noapte albă de filme.
Programul cuprinde o proiecţie KineDok, o minigală de filme realizate de amatori, dar şi proiecţii de filme artistice. Programul complet al proiecțiilor este actualizat zilnic pe pagina de Facebook a festivalului „Ecran 5”.
Mai mult, cei interesaţi să participe vor putea să campeze pe durata festivalului pe spaţiul verde din curtea Universității „Eftimie Murgu”.

Proiecţiile se vor realiza în interior (sala B1) în cazul unor condiții meteorologice nefavorabile.

Biroul de presă al UEMR

Comentarii

comentarii