UPDATE Dezastru ecologic în Domogled- peste 400 de oameni în acțiune- focul a intrat în pădurile de pin negru de Banat de deasupra de Herculane

domogled foc vali bUPDATE Duminica Incendiu devastator în Parcul Național Domogled- sute de exemplare din specia protejată ,,Pinul negru de Banat” au căzut pradă flăcărilor. Pompierii din patru județe au fost mobilizați și azi se așteaptă ale întăriri.
Focul a izbucnit miercuri iar joi a căpătat o și mai mare putere. Peste 60 de pompieri din judeţul Caraş-Severin au acţionat încă de joi pentru a stinge un incendiu de litieră într-o pădure de foioase din Parcul Natural Domogled-Valea Cernei. Lor li s-au alăturat pompieri militari și pădurari din județele Mehedinți, Hunedoara, Timiș și Gorj. Comandantul ISU la nivel național a venit sâmbătă la Herculane pentru a superviza desfășurarea acțiunii celor implicați în limitarea și lichidarea focarelor de incendiu. Scopul lor era să limiteze extinderea incendiului spre pădurile de pin negru de Banat- specie endemică, monument al naturii. Terenul este deosebit de accidentat și se poate acționa doar cu lopata, paleta și apă cărată în pet-uri cu ranița de către militari, pădurari și rangeri ai parcului.
Focul pornit miercuri de pe un versant a reușit să treacă joi peste creasta muntelui ajutat de vântul care bate deosebit de tare și mai ales, de seceta de pe munte. Incendiul s-a extins și mai mult in decursul nopții de vineri spre sâmbătă. Martorii spun că ,, focul vine și dinspre Ogașul lui Roșeț înspre traseul de creasta. Sâmbătă pe la 11-12 era plin de fum în zonă iar vântul bătea în direcția opusă, ceea ce înseamnă că flăcările nu erau foarte departe de acest loc.

În ajutorul pompierilor și pădurarilor a venit încă de vineri un elicopter al MAI care a fost dotat la Timișoara cu un recipient special cu care se cară apa din Barajul de pe Cerna și se aruncă peste foc, dar rezultatele sunt destul de slabe din cauza vântului puternic și a vegetației dese din zona Domogledului.
UPDATE DUMINICA: Mobilizare umană este una de amploare – se pare că este vorba de cea mai mare mobilizare a unui dispozitiv uman în Domogled de până acum. Nu mai puțin de aproape 420 de oameni sprijiniți de un elicopter acționează în zonă: 154 de pompieri de la ISU SEmenic Caraș Severin, 95 de pompieri de la Inspectoratele pt Situații de Urgență din județele Mehedinți, Dolj și Gorj, 31 de jandarmi din Caraș Severin precum și aproape 140 de silvicultori.
Și ca și când nu ar fi destul ce se întâmplă, în jurul orei 15, din cauza caniculei, ITU a depășait valoarea de 80 de unități în sud/vestul județului, adică, tocmai în zona herculane/ Clisura Dunării/ Oravița. Informația a fost oferită de ISU Semenic.
În exclusivitate, InfoCs vă prezintă o fotografie primită de la locul dezastrului.

Comentarii

comentarii

One thought on “UPDATE Dezastru ecologic în Domogled- peste 400 de oameni în acțiune- focul a intrat în pădurile de pin negru de Banat de deasupra de Herculane

  • 5 august 2013 la 13:22
    Permalink

    cinste pompierilor si celorlalti care se lupta cu flacarile pe caldurile astea

Comentariile sunt închise.