UPDATE ora 21 Grupul de turiști pierduți în Munții Țarcu, a fost salvat de Salvamont

ceata munteUPDATE ORA 21

În jurul orei 21, alpiniştii caransebeşeni au adus grupul format din 3 bărbaţi şi două femei la Poiana Mărului unde s-au cazat şi au rămas peste noapte. Starea lor de sănătate este bună şi nu este nevoie de intervenţia medicului. Doar de ceaiuri şi eventual un vin fiert fiindcă ploaia i-a udat până la piele iar temperatura nu a fost mai mare de 5 grade- asta  în condiile unei ploi abundente şi a vântului puternic.
Turiştii au fost găsiţi în ,,golul alpin al Ţarcului” undeva în apropiere de Şaua Suculeţului şi Mătania. Oamenii spun că s-au rătăcit din cauza unor marcaje turistice cu triunghi albastru (care au fost executate de un ONG doar pe jumătate) fiindcă aceste marcaje sunt executate doar până în golul alpin. În schimb, pe anumite hărţi de pe internet, acestea apar ca fiind executate în totalitate.
Şi ca să se confirme zicala că ,,marţea are ceva ceasuri rele”, la Băile Herculane, s-au rătăcit alţi doi turişti, doi temerari având, având în vedere că unul are 76 de ani iar celălalt 64.
Bunicuţii au realizat că s-au rătăcit, au cerut ajutor la 112, dar în final, au pornit la pas şi spre seară au ieşit din munte ……..în judeţul Mehedinţi.

Vremea rea care s-a pus brusc peste Banatul Montan, a creat deja primele probleme. Din cauza ceţei, un grup de turişti din, s-a pierdut în Ţarcu.
Serviciul Județean Salvamont Caraş Severin, este în alertă maximă de astă dimineață. Salvamontiştii din Caransebeş şi Poiana Mărului au intrat în alertă în momentul în care au fost anunţaţi că pe Ţarcu, un grup format din cinci turişti este rătăcit din cauza ceţei. Turiştii au pornit ieri din Poiana Mărului, au străbătut o porţiune din drum, după care au făcut tabără pentru înnoptare în corturi. Toate au fost bune şi la locul lor, oamenii s-au culcat pe vreme frumoasă şi la 20 de grade şi s-au trezit astă dimineaţă pe o ceaţă deasă şi la doar vreo 5 grade Celsius. În aceste condiţii, ei au decis că este mai bine să se întoarcă la Poiana Mărului decât intre mai adânc în munţi. Numai că, la întoarcere, grupul a luat-o pe un drum greşit şi după vreo două ore de mers, turiştii au realizat că s-au pierdut în ceaţă şi pe munte. Norocul lor a fost că au prins o undă de semnal şi au cerut ajutor la 112. Echipa Salvamont formată imediat, a pornit în căutarea lor, a reuşit să-i prindă la telefon şi i-au dirijat undeva spre zona Schei – Nedeia. Zona este deosebit de abruptă şi este situată undeva la peste 1800 de metri altitudine.

În acest moment, echipa Salvamont Caransebeş este în drum spre Schei pentru a recupera grupul şi pentru a-l aduce spre un loc accesibil de unde să se descurce singuri.

Comentarii

comentarii