Vă mai amintiți de Cetatea Cuiești Bocșa? Obiectivul reintrat în circuitul turistic după zeci de ani de abandon VIDEO
Călătorii din trenul Reșița – Timișoara își mai amintesc că până în urmă cu vreo 30 de ani, când ieșeau din tunelul de la Colțan, pe dealul din dreapta căii ferate se vedeau ruinele unei cetăți. Este cetatea de la Bocșa care încet- încet a fost înghițită de vegetație și uitare. Dar câți dintre dumneavoastră cunoașteți istoria ei mult discutată? Câți dintre dumneavoastră ați urcat măcar o dată în viața la cetate? Dacă nu ați reușit până acum, vă invităm să vă bucurați de o excursie și aer curat până la cetate .
Acum o lună și jumătate angajații Primăriei Bocșa au început lucrările de defrișarea vegetației pentru a scoate la lumină ceea ce a mai rămas din Cetate. După lupte cu vegetația de-a dreptul luxuriantă, la lumină au apărut ruinele și un colț de fortificație în picioare. Cetatea se află pe lista monumentelor istorice de interes local.
,,Dacă nu făceam aceste lucrări, cetatea se pierdea de tot. Natura tace și face ce știe mai bine. Acoperă și nivelează totul. Am făcut ce a fost mai greu și acum avem în plan restaurarea și conservarea cetății Cuiești pentru a putea fi adusă la adevărata ei valoare în scop turistic. Locul este deosebit de frumos, în fața ochilor ni se întinde Valea Bârzavei de la Colțan și până la cotul Bocșei. Așadar, vă indic traseul pentru a putea ajunge la Cetate. Noi l-am făcut sâmbătă, 01 iunie 2024 însoțiți de o mulțime de copii. Doar era ziua lor, nu? ” spune primarul Mirel Pascu. .
,,S-a muncit mult, s-au făcut defrișări, s-au făcut trepte și s-a intervenit doar atât cât a permis legea siturilor arheologice. Dar timpul este înaintea noastră. În curând la Cuiești vor începe săpăturile arheologice. Tot ce va fi găsit acolo va forma o colecție ce va fi depusă în noul muzeu al orașului. Acesta va fi gata în toamnă” mai spune primarul Mirel Pascu.
Având în vedere lucrările de canalizare efectuate de către Aqua-Caraș SA pe strada Cărpiniș , accesul cu mașini va fi interzis pentru vizitatori (cu excepția riveranilor ). Accesul spre cetate a fost direcționat din zona unde se ține anual Târgul Neuwerk-ului.
,,Acolo aveți o parcare generoasă unde vă puteți parca autoturismele. Pietonal veți trece podul, iar pe partea cealaltă vă punem la dispoziție microbuz pentru a ajunge la destinație. Mai puteți alege să faceți o plimbare cu căruța cu cai până la cetate. În weekend aici va face curse o caleașcă trasă de cai. Dorim să ,,reinventăm” acest mijloc de agrement fiindcă la Bocșa încă mai avem cai și atelaje” spune edilul șef.
Pentru cei ce optează să vină cu transportul local, o pot face. Programul autobuzelor este cunoscut de bocșeni iar în stațiile de autobuz există un afișaj electronic cu mersul autobuzelor.
Despre istoria Cetății, în jurul ruinelor au fost pregătite materiale de studiu cu coduri quar. Primăria a montat mai multe panouri și planșete cu informații despre cetate și oraș.
,,Vă așteptăm cu alte surprize la Cetatea Cuiești ! Mulțumesc tuturor celor ce au contribuit la această reușită” mai spune primarul Mirel Pascu.