Valeriu Leu trăiește în memoria bănățenilor „Zilele Palatului Cultural” au continuat la Muzeul Banatului Montan

A doua zi de sărbătoare dedicată Palatului Cultural a adus în prim planul vieţii culturale un alt eveniment important pentru Reşiţa şi comunitate. Este vorba despre dezvelirea bustului prof. dr. Valeriu Leu, istoric al Banatului cunoscut şi peste hotare prin scrierile sale.
După 5 ani de la moartea istoricului, bustul său a fost dezvelit în curtea Muzeului Banatului Montan din Reşiţa, locul unde el şi-a început activitatea. Lucrarea din bronz a fost realizată de către sculptorul local Ioan Prodan.
La eveniment a fost prezentă, alături de istorici şi oameni de cultură, sora istoricului Valeriu Leu care a susţinut un scurt discurs despre activitatea celui care a fost un ” mare iubitor al Banatului” şi istoric de marcă.
Dumitru Ţeicu, directorul Banatului Montan, a precizat că cel mai important lucru de reţinut despre Valeriu Leu este că acesta a fost un istoric care a avut proiecte. Şi-a construit o carieră prin muncă, ca un profesionist: „El trăieşte şi acum prin proiectele lui, şi în anii următori Valeriu Leu va fi prezent prin opera pe care a lăsat-o”.
„Pentru mine a fost o provocare importantă această comandă, bineînţeles din punct de vedere profesional. Am lucrat şi cu emoţii pentru că am fost prieten cu Vali!”, a menţionat sculptorul Ioan Prodan, prezent la eveniment.
După această ceremonie omagială au urmat două momente artistice însă, cu muzică şi dansuri din Banat şi Valea Timocului.
Momentele artistice au fost susţinute de către Ansamblul folcloric „Datina” al profesorilor din Caraş-Severin şi Ansamblul folcloric „Satul Meu” din Ramna. Valea Timocului a adus la Reşiţa un ansamblu care a impresionat prin coregrafie şi costumele populare tradiţionale: Ansamblul folcloric din Maidanpek.
La final s-au oferit diplome de participare celor care au răspuns pozitiv acestui eveniment. printre cei premiaţi fiind şi maestrul Sabin Pautza.

Comentarii

comentarii