Vechiul deponeu de gunoi nu are drum de acces si interventie

Primăria Reșița nu vrea să preia în pază și exploatare fosta groapă de gunoi a orașului în condițiile în care a fost lăsată după închidere.

Depozitul de deșeuri neconform care a fost închis la Reșița, adică vechea groapă de gunoi, și pe care Primăria ar trebui să-l preia spre exploatare și pază, este un dezastru ecologic. Viceprimarul Paul Vasile a susținut că în condițiile în care se află depozitul în acest moment, nu va fi preluat de Primărie. Probleme lăsate acolo de către constructorul care trebuia să realizeze proiectul privind închiderea lui conform normelor, a lăsat în urmă o serie de greșeli ”tehnice”.

Printre multele probleme, cea mai mare dintre ele este amenajarea unui drum de acces până la baza lui. Primăria ar trebui să-l preia în exploatare și conservare, dar în momentul de față nu există nici măcar posibilitatea de acces acolo cu tractorul cu șenile. Tot terenul pe care acum plutește apa, ar trebui compactat, înierbat. O eventuală preluare în condițiile actuale ar atrage sancțiuni de la Garda de Mediu.

”În momentul în care noi am preluat ne-am asumat întreaga responsabilitate, începând din momentul semnării. Nu putem prelua așa ceva. Nici nu se poate exploata! Am cerut niște modificări decente. Mi s-a zis că pe bani europeni nu există posibilitate. Ei, dacă nu există posibilitatea, nu-l preluăm și rămâne în sarcina constructorului. Sper eu, la un moment, responsabilii vor plăti și daune pentru ceea ce au făcut”, a precizat Paul Vasile, viceprimarul Reșiței.

Arhitectul Victor Naidan și coordonatorul proiectului realizării deponeului ecologic de la Lupac, a venit cu câteva precizări privind problemele pe care le ridică în prezent fosta groapă de gunoi a municipiului. ”Depozitul de la Reșița nu a fost un depozit uzual de deșeuri, panta foarte mare, dimensiunile pe care le avea, diferența de nivel pe care o avea au pus niște probleme tehnice care trebuiau rezolvate, iar rezolvarea lor în momentul proiectării s-a făcut prin renunțarea la anumite facilități sau neexploatarea lor în momentul proiectării. Rezervoarele de levigat care sunt amplasate la baza depozitului nu sunt ușor de golit pentru că accesul la bază nu se poate face cu facilitate” spune Naidan.

Proiectantul a evitat să dea o soluție pentru povestea asta, în primul rând pentru că pe depozit era imposibil să amenajezi un drum rezonabil cu pantă rezonabilă care să ajungă până la bază. Amenajarea drumului în afara amplasamentului nu făcea obiectul proiectului pentru că banii erau destinați pentru închidere, nu pentru amenajarea întregii zone. Acum există un drum de servitute făcut de constructor pentru perioada de șantier pe traseul unui acces. Mașinile constructrului au urcat și au coborât pe acolo, se poate urca și se poate coborî, dar nu cu o vidanjă sau cu utilaje grele. Pentru asta trebuie să găsim împreună o soluție. Consiliul județean nu a făcut decât să aplice un proiect nu a putut să rezolve toate problemele”, a mai spus Victor Naidan.

Comentarii

comentarii