Vesti bune si nu prea, din mirificul Parc Naţional Cheie Nerei – Beuşniţa

Grupul Ecologic de Colaborare Nera, în cooperare cu Asociaţia DELIBLATIKA din Serbia au realizat în perioada 9 – 10 iulie 2016 o acţiune de monitorizare a stării mediului în Parcul Naţional Cheie Nerei – Beuşniţa pe traseul Podul Beiului – lacul Dracului.

Si in acest an se confirma existenta agresiunilor mai vechi impotriva mediului constatate de către GEC Nera în ultimii 10 ani dintre care cea mai relevanta este acumularea pe cursul râului a unor cantităţi mari de ambalaje de plastic aduse cu ocazia viiturilor din depresiunea Valea Almăjului.

Se practica deasemenea pescuitul de agrement desi intregul traseu este inclus intr-o zona de stricta protectie, iar copacii a căror scoarţă este încrustată cu slogane au fost întâlniţi frecvent. În preajma izvoarelor „turiştii” au lăsat multe vetre de foc şi deşeuri menajere.

Aproape de culmea versantului din zona Vogiun există deschise parchete de exploatare a lemnului de către RNP Romsilva în interiorul Parcului, situate în zona de protecţie integrală a proiectului de plan de management al Parcului. Acest document se află depus la Ministerul Mediului pentru aprobare dar este vehement contestat de catre RNP Romsilva care cere reducerea zonei de protecţie integrală la cca 2/3 din cea inclusă în proiectul de plan de management. Pe parcursul acestui litigiu taierile in zona Vogiun continua .

La actiunea de monitorizare au participat 9 voluntari din partea GEC Nera şi 2 voluntari din partea Asociaţiei DELIBLATIKA. Un raport detaliat de monitorizare va fi trimis autorităţilor cu responsabilităţi directe în protecţia şi conservarea biodiversităţii din Parc.


GEC Nera

Comentarii

comentarii