Viața la stână pe timp de iarnă în Valea Almăjului – Cum se descurcă un cioban cu 200 de oi la minus 15 grade VIDEO

Printre dealuri împădurite, pe Valea Lăpușnicului, ciobanul Efta Verna din Lăpușnicul Mare, și-a construit o stână. Crescut la sat cu animalele în curte, Efta și-a văzut visul cu ochii și a devenit fermier. Asta prin multă muncă și dăruire, alături de familia sa. Acum, almăjanul a ajuns să dețină o stână cu 200 de oi. Animalele sunt crescute în stâna proprie construită pe un teren concesionat de la primărie pe 99 de ani. La stână, mai ales în această perioadă, o zi normală de muncă începe la ora 5 dimineața și se termină undeva spre miezul nopții. Asta fără a mai pune la socoteală faptul că oile au intrat în perioada de fătare și ciobanul trebuie să fie printre ele și de trei, patru ori pe noapte.

Chiar dacă s-a pus un ger de crapă pietrele, oile trebuie hrănite, adăpate și îngrijite. Împreună cu soția și fiul său, în cea mai mare parte a timpului sunt pe valea satului unde au stâna. În această perioadă în care a nins și este ger mare, oile nu mai sunt scoase la păscut pe livezi sau pe dealuri. Animalele sunt ținute la adăpost la stână și sunt hrănite cu nutreț pe care familia ciobanului l-a pregătit din vara trecută. Efta are suficient fân și trifoi ca să treacă cu bine peste această iarnă ce își arată colții abia acum.

Se muncește foarte mult, dar și satisfacția este pe măsură. Este perioada când oile au început să fete. Anul acesta, oile au început să fete puțin mai târziu față de alți ani. Acest lucru este de bun augur deoarece și Paștele cade tocmai în 2 Mai și miei vor fi numai buni pentru vânzare. Tocmai acesta este motivul pentru care anul trecut, ciobanul a lăsat berbecii în turmele cu oi mai târziu. El a calculat perioada când ar fi numai bine ca mioarele să fete. Deja are câțiva miei și în următoarea perioadă, vor făta toate oile. 

Efta își iubește munca și spune că nu-i este greu să se descurce cu stâna, pentru că și satisfacția este mare. Fiindcă are produse de calitate, curate, fără e-uri, are și piață de desfacere pentru brânză și miei. Dimpotrivă, nu poate onora toate solicitările și comenzile pe care are. El vinde direct de acasă sau de la stână, fiindcă are clienții lui.

Ciobanul nostru vrea să își mărească turma și să se dezvolte, mai ales că de câteva zile a reușit să aducă și curent electric la stână. De paști, va vinde o parte din miei, doar berbecuți, iar mieluțele le oprește să-și înmulțească turma. O atenție deosebită o acordă ajutoarelor sale necuvântătoare: el are trei câini la care ține la fel de mult ca la restul turmei și de care are grijă să aibă adăpost și hrană din belșug pentru a trece mai ușor peste gerul ce s-a pus.

Chiar dacă oamenii în putere aleg să plece la muncă în alte țări, în zona Văii Almăjului, mai sunt oameni care au rămas acasă pentru a crește animale. Aceștia reușesc în timp să se transforme în fermieri, iar Efta Verna este unul dintre ei. Tot ce face, face din pasiune și cu ajutorul familie, a reușit să devină un fermier de succes în această perioadă tulbure.

 În urmă cu vreo doi ani, echipa noastră a mai filmat un reportaj la stâna lui Efta. Omul era atunci la început de drum. Între timp, datorită pasiunii și a hărniciei sale și a familiei, a progresat mult. Stâna este o adevărată fermă, este mai întinsă ca suprafață, și-a electrificat saivanele și boxele de fătare și turma de oi, mult mai mare.

Un reportaj de Adi Neagu.

Comentarii

comentarii

One thought on “Viața la stână pe timp de iarnă în Valea Almăjului – Cum se descurcă un cioban cu 200 de oi la minus 15 grade VIDEO

Comments are closed.