VIDEO Aerul conditionat – intre rau si bine

In aceste zile caniculare, aerul conditionat este utilizat la scara larga atat in cladirile de birouri, cat si acasa sau in masina. Aceste aparate ne pot face verile suportabile. Prea putin insa, sunt accentuate efectele negative ale utilizarii aparatelor de aer conditionat, desi ele pot agrava actualele probleme de sanatate sau pot cauza altele noi.
Aerul condiţionat poate fi de mare ajutor în zilele caniculare, dar şi extrem de periculos în unele situaţii. Medicii ne avertizează că folosirea neadecvată a aparatelor poate duce la apariţia unor afecţiuni.
– Trecerea de la atmosfera supraîncălzită de afară la răcoarea oferită de aerul condiţionat poate afecta sistemul imunitar.
– Printre reactiile adverse ale aerului conditionat se numara gripă, răceală şi alte infecţii ale tractului respirator, otită, dar şi boala legionarului, un tip de pneumonie declanşată de bacteria Legionella, care se găseşte în aparatele de aer condiţionat.
– Rinita, faringita, amigdalita şi alte infecţii ale tractului respirator superior sunt frecvente pentru că aerul condiţionat creează un mediu rece şi uscat, ideal pentru virusurile răcelii.
– Pot avea probleme cei care suferă cu sinusurile.
– Copiii, în special nou-născuţii, nu trebuie să stea într-o cameră cu aer condiţionat, deoarece sistemul lor imunitar e în formare.
– Pot apărea dureri de cap, tulburări digestive şi tulburări nervoase.
– Cardiacii pot face stop cardiorespirator, deoarece inima e nevoită să depună mai mult efort pentru a se adapta temperaturii.
– Infecţiile la nivelul danturii sunt agravate de aerul condiţionat.
– Tot acesta poate provoca paralizie facială, debutul fiind brusc, faţa devenind asimetrică.
La fel ca şi aparatele de aer condiţionat montate în apartamente, cele din maşini sunt la fel de periculoase pentru sănătate. Nu e indicat să le utilizezi în autoturisme la o temperatură mai scăzută faţă de cea de afară, deoarece creşte confortul şoferului şi al pasagerilor pe timp de caniculă, însă poate scădea imunitatea sistemului respirator, mai ales din cauză că pasagerii se află aproape de sursa de aer condiţionat.
Temperatura ideală care trebuie setat aerul condiţionat trebuie să fie cu câteva grade mai mică decât cea de afară. Nu mai jos de 24-25 de grade Celsius.

Comentarii

comentarii