VIDEO Ajun de Craciun – Piţărăii pornesc din poartă în poartă şi primesc colaci, mere şi nuci

În Ajunul Crăciunului, copiii din Banatul Montan și cel de câmpie, reînvie tradiţii vechi de sute de ani. Din fericire, aceste obiceiuri au fost păstrate cam peste tot în România. În satele din Caraș Severin și Banat în general, în ziua de Ajun, are loc un obicei despre care localnicii spun că e moştenit din timpuri străvechi: obiceiul „piţărăilor”, răspândit în special în vestul ţării. Piţărăii sunt copiii care merg la colindat. Numele provine de la colacii pe care îi primesc în dar de la oamenii pe care îi colindă. Obiceiul este păstrat încă de pe vremea dacilor şi are ca semnificaţie sacrificiul adus soarelui fiindcă totul se petrece la răsărit.

Un obicei de Crăciun vechi, a cărui origine se pierde în negura timpului, se păstrează cu sfinţenie şi în zi de azi în satele de pe Valea Bistrei și din jurul Muntelui Mic în general. Nu contestăm că la fel se petrece și prin alte părți, dar noi vorbim aici de locurile unde am fost invitați și unde am realizat reportaje. Este vorba despre „Piţărăii” din Ajunul Crăciunului, când copiii din sat se trezesc cu noaptea-n cap pentru a merge la „piţărat” din casă în casă să adune în trăistuţe colăcei, nuci, mere şi dulciuri.

De fapt, „Piţărăii” sunt primii colindători care deschid porţile oamenilor în Ajunul Crăciunului. Înarmaţi cu trăistuţe şi „multă gălăgie” piţărăii din Cireșa, sin Glimboca, din Mal sau Oțelu Roșu, pornesc pe uliţele satului. ,,Încă de când nici măcar nu se crăpase de ziua, copiii, flăcăi, dar şi părinţii veniţi să-i însoţească pe cei mici, s-au adunat în faţa unei case din capul satului unde au făcut un foc mare ( focurile păstorilor – o altă tradiție din zonă) de unde au plecat la „piţărat” pe la curţile oamenilor” spune Ion Petre.

“Bună dimineaţa la Moş Ajun! Ne daţi sau nu ne daţi, sau nu ne lăsaţi! Daţi-ne un covrig, că ne moare porcu’ de frig! Daţi-ne un colindreţ, că ne moare porcu-n coteţ! Hăăăăăăăăi, hăi!” strigă piţărăii în curtea sătenilor care lasă porţile larg deschise. Ba mai mult, gospodarii îi aşteaptă pe copii în poartă cu cotărița plină de colaci, fructe, dulciuri, pe care, după strigătură, le „răstoarnă” în stricuțele piţărăilor.


Localnicii din sat susţin că obiceiul este transmis din generaţie în generaţie din vremea dacilor. “Este o tradiţie care se perpetuează spre bucuria noastră din an în an, cu mici schimbări bineînţeles, dar cu aceeaşi bucurie a copiilor şi cu aceeaşi bucurie a oamenilor din sat. Aţi văzut venind încoace că deja porţile sunt deschise. E bucuria aceea de a dărui în preajma acestei sărbători deosebite, a naşterii Mântuitorului Nostru. În noaptea aceasta copiii nu prea dorm, nici noi, de frică să nu ratăm”, a spus Adrian din Cireșa.

La 70 de ani, nea Petru îşi aminteşte cum pe vremea lui fugea şi el cum fug copiii din ziua de azi la piţărat. “Fugeam cum fug şi copii aceştia, prin tot satul. Atunci primeam piţărăi, colăcei, nu erau ciocolăţi, dulciuri si portocale, ca acum. Era o bucurie imensă, tot satul îl umblam”, spune uica Petru, bucuros că se mai păstrează obiceiul.
“În zilele noastre, gazda se trezeşte dimineaţa devreme, mătură curtea, pregăteşte cotărița (în care pe la unele ,,gispodine” mai nou se găsesc tot mai puţini piţărăi (colaci) şi tot mai multe dulciuri din păcate), încălzeşte vinul pentru părintii ce-şi însoţesc copiii şi pentru flăcăi. Foarte mulți săteni, deschide larg porţile după ce împart piţărăii, apoi se alătură alaiului şi colindă și ei tot satul pentru a se bucura de bucuria copiilor. Fiindcă îi așteaptă o zi de muncă, oamenii mai iau la ei și câte o sticlă cu răchie pe care o împarte cu ceilalți săteni.

Și tot așa, din poartă în poartă, pițărăii ajung la ultimele case unde ,,ăi mari” dar și copiii, cântă “O, ce veste minunată”, prima colindă din an. În tot satul e linişte şi se aud doar glasurile colindătorilor. Apoi, fiecare pleacă pe la casele lor unde au treabă și se fac ultimele pregătiri pentru sărbătoare și se pregătesc de primire colindătorilor ce vor sosi odată cu lăsare serii.

Un asemenea obicei a fost surprins si de Luță Opruț din Voislova. Lută a pus mâna pe aparat, a filmat si….iată imaginile de pe canalul său de youtube.

Comentarii

comentarii