VIDEO Ajutoare sociale ilegale mai puține în Caraș Severin

Controalele şi amenzile i-au speriat pe cărășenii care încercau să câştige de pe urma statului, solicitând ajutor social, în timp ce câştigau bani şi în străinătate. Din 2012, de când s-au introdus controalele la beneficiarii de venit minim garantat, numărul acestora a rămas aproximativ acelaşi.
Ajutorul social pentru asigurarea venitului minim garantat se acordă lunar de către stat, prin Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială. Dacă până în 2012 existau beneficiari care fentau statul, în sensul că primeau ajutor social dar își completau veniturile și cu munca în străinătate, în urma controalelor efectuate de instituție cifrele s-au diminuat. În 2014 și 2015 cifrele au rămas la același nivel. Anul trecut aproximativ 2 500 de cărășeni au beneficiat lunar de acest sprijin financiar. Suma totală cheltuită de stat pentru județul nostru trece de 6 milioane de lei.

Directorul Agenției de Plăți și Inspecție Socială Caraș-Severin susține că persoanele care încearcă să fraudeze statul prin această metodă nu au nicio șansă să scape basma curată. Mai devreme sau mai târziu ele sunt descoperite, iar pe lângă sumele pe care le returnează statului, plătesc și amenzi usturătoare.

Ajutoarele sociale pentru asigurarea venitului minim garantat se acordă diferențiat. Ele pleacă de la 142 de lei pentru persoanele singure și ajung până la 527 de lei pentru familiile formate din 5 persoane. Pentru fiecare persoană în plus peste 5, statul suplimentează sprijinul cu 36,5 lei.

Comentarii

comentarii