VIDEO Ambasadorul Franței, în vizită în Caraș Severin și Reșița

ambasadaInstituţia Prefectului – Judeţul Caraş-Severin a fost, astăzi, gazda Ambasadorului Franţei în România, Excelenţa Sa Philippe Gustin, care a fost însoţit de Stanislas Pierret, directorul Institutului Francez din România şi de Excelenţa Sa Dan Bedros, Consulul Onorific al Franţei la Timişoara.
Municipiul Reşiţa este cea de-a 26-a reşedinţă de judeţ, din România, pe care Ambasadorul Franţei o vizitează în România.
„Printre temele discutate la Reşiţa s-a aflat şi regionalizarea, respectiv, modelul francez de regionalizare, cu regiuni, cu departamente, aşa cum ne dorim şi noi, în România, adică, regiuni şi păstrarea judeţelor. Am discutat şi despre potenţialul turistic al judeţului Caraş-Severin, de posibilitatea ca, în viitor, investitori francezi să vină şi să gasească aici oportunităţi de dezvoltare. Totodată, Excelenţa Sa Dan Bedros, Consulul Onorific al Franţei la Timişoara a precizat că ar fi oportună o întâlnire a firmelor din judeţul nostru, franceze, germane şi italiene, pentru a pune la punct acest subiect”, a declarat, la finalul întâlnirii, prefectul judeţului Caraş-Severin, Silviu Hurduzeu.
La rândul său, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Ionesie Ghiorghioni, a subliniat că vizita a fost făcută în contextul regionalizării, pentru a se culege şi a se prelucra, mai apoi, în cadrul unui simpozion.
„Consider întâlnirea noastră deosebit de oportună, mai ales în contextul acestui proces amplu al regionalizării. Am acumulat unele cunoştinţe din modelul francez, pe care poate nu le ştiam în profunzime, până acum, dar care cred că s-ar preta cel mai bine la Regiunea Banat.
Delegaţia franceză a mai avut întâlniri, pe parcursul zilei, cu primarul municipiului Reşiţa, Mihai Stepanescu, şi a vizitat Secţia Franceză a Bibliotecii Judeţene „Paul Iorgovici”, dar şi Universitatea „Eftimie Murgu” din Reşiţa.
La Primăria Reşiţa, au fost prezentate proiectele administrative, culturale şi sportive pe care la derulează Primăria Municipiului Reşiţa, dar şi relaţiile cu localităţi din Franţa (recenta înfrăţire cu oraşul Caen şi amiciţia cu Grand Mote).
În finalul întâlnirii, s-a pus problema atragerii de investitori francezi în oraş, pe lângă cei existenţi, şi promovarea municipiului Reşiţa prin intermediul Ambasadei, atât la nivel naţional, cât şi în Franţa. Excelenţa Sa Philippe Gustin a subliniat că oraşul are un potenţial bogat, care trebuie valorificat prin promovarea sa în străinătate.
Despre această vizită, într-un comunicat al Prefecturii, se spune că:
,,Instituţia Prefectului – Judeţul Caraş-Severin, a găzduit astăzi, 6 februarie 2013 o vizită oficială a delegatiei franceze condusă de E.S. domnul Philippe Gustin, Ambasadorul Frantei în
România. Din delegaţia franceză au făcut parte şi domnul Stanislas Pierret, directorul Institutului Francez din România, domnul Dan Bedros, Consulul Onorific al Frantei la Timisoara şi domnul Thierry Sete, directorul Institutului Francez din Timişoara.
Delegatia a fost primită la sediul Instituţiei Prefectului – Judeţul Caraş-Severin de domnul
Silviu Hurduzeu, Prefectul Judetului Caras-Severin si de domnul Ionesie Ghiorghioni,
Vicepresedintele Consiliului Judetean Caras-Severin. La întâlnirea cu oficialii francezi au
participat domnul Petru Buzzi, presedintele Camerei de Comert si Industrie Caras-Severin si domnul
Ioan Dragomir directorul executiv al Directiei Generale a Finantelor Publice Caras-Severin.
Întâlnirea oficială desfăsurată astăzi a condus la întărirea colaborării dintre România şi Franţa la nivelul judeţului nostru. La această întâlnire au fost abordate aspecte privind regionalizarea, E.S. Ambasadorul Frantei în România prezentând organizarea regională în Franţa şi aspecte privind descentralizarea. Tot în acest context, E.S. Ambasadorul Frantei în România a lansat invitaţia domnului prefect şi domnului vicepreşedinte de a participa la un seminar pe tema regionalizării, la care vor participa experţi din Franţa şi Germania, ce vor prezenta modelul acestor ţări în ceea ce priveşte regionalizarea, precum şi la Forumul Cooperării Descentralizate – ediţia a IV-a, care se va organiza în România.
Totodată, au fost discutate noi oportunităti de afaceri franceze în zonă, domeniile de interes fiind turismul şi prelucrarea lemnului. E.S. Ambasadorul Frantei în România şi-a exprimat interesul pentru judeţul nostru şi a prezentat intenţia de a înfiinţa un club de afaceri la Reşiţa cu scopul întăririi relatiilor bilaterale româno-franceze.

Comentarii

comentarii