VIDEO Amintiri de constructor de Reșiță frumoasă – Amintiri de veteran de IJCM

Foştii constructori din judeţul Caraş-Severin au sărbătorit o nouă ediţie a Zilei Veteranilor din cea care a fost odată Întreprinderea Judeţeană de Construcţii Montaj, care are loc în ultima sâmbătă din luna mai a fiecărui an.
Emotionat, inginerul constructor Vasile Stanciu, a spus că „Este o întâlnire de suflet a constructorilor din municipiul Reşiţa şi câţiva din Caraş-Severin, de la fosta Întreprindere Judeţeană de Construcţii Montaj. Ne-am propus să ne revedem, în fiecare an, să menţinem legăturile şi să depănăm amintiri. Toate obiectivele ridicate de noi de-a lungul anilor sunt în picioare şi în ziua de astăzi, dintre care, câteva sunt unicate. Din păcate, unele dintre obiectivele industriale au început să dispară. Ale noastre încă nu, ceea ce ne facem să credem că dăinuim. Un alt regret al nostru este acela că din tagma noastră, de jos, nu mai apare aproape nimic. Mai dau facultăţile ceva ingineri, dar nu mai există şcoli profesionale, nu sunt cursuri de calificare. Nu mai există cerere pentru această meserie, deoarece, piaţa construcţiilor este în derivă. Practic, investiţiile nu există”

Cu acest prilej a avut loc şi o expoziţie ce a cuprins câteva din realizările constructorilor. Cea mai veche este un corp din actuala Casă de Cultură a Sindicatelor din Reşiţa, construită între anii 1954 – 1959. Printre alte obiective ridicate de foştii constructori se regăsesc şi Policlinica Reşiţa, sediul Intitutului Judeţean de Proiectări, sediul Primăriei Reşiţa şi al Consiliului Judeţean Caraş-Severin, construite între anii 1969 – 1971, sala polivalentă, blocuri de locuinţe, şcoli, grădiniţe, Cinematograful Dacia, care are în structura de rezistenţă înglobate unele grinzi post-comprimate, o soluţie constructivă ingenioasă pentru vremea respectivă.

„Sunt dovezi ale faptului că noi am construit Reşiţa. Tot noi am participat şi la mutarea bisericii din centrul Reşiţei. Interesantă este nu translatarea în sine, ci faptul că a fost translatată 55 metri pe un plan înclinat. Noi, cei care ne-am întâlnit aici suntem dintre cei mai vechi constructori şi, din păcate, nu vine aproape nimic din urmă. Doar la Întreprinderea Judeţeană de Construcţii Montaj eram 5.000 de angajaţi, dintre care, 3.000 în Reşiţa” spune Sincron inginerul Constantin Sprânceană.

Pentru ediţia viitoare, iniţiatorii întâlnirii au hotărât să organizeze şi o expoziţie care să cuprindă obiectivele construite nu doar în Reşiţa, ci în tot judeţul Caraş-Severin.

Comentarii

comentarii