VIDEO Armas si grupul sau infactional au pus pe jar DIICOT-ul si PNA

Astă noapte, după ore întregi de audieri, procurorii DIICOT au eliberat ordonanță de reținere pentru 24 de ore pe numele a șase persoane din lotul ,,Armas- Herculane” persoane implicate în dosarul devalizării SC Hercules SA Băile Herculane și implicit a distrugerii stațiunii Băile Herculane. ,,Pasărea ce mai grasă” este Iosif Armaș – fost deputat, președinte al Consiliului de Administrație al SC Hercules SA Băile Herculane, acționar majoritar și administrator special al SC Argirom International SA București. În arestul poliției au mai ajuns Filip Răiescu – director general al SC Hercules SA și Gavril Adamescu – director economic al societății Hercules.
La data de 06.04. 2016 procurorii D.I.I.C.O.T.- Biroul Teritorial Caraş Severin împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie au efectuat un număr de 17 percheziţii domiciliare pe raza municipiului București şi a judeţelor Caraș-Severin, Timișoara și Ilfov în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunilor de delapidare și complicitate la delapidare, bancrută frauduloasă și complicitate la bancrută frauduloasă şi abuz în serviciu.
În cauză există suspiciunea rezonabilă că suspecții au constituit un grup infracțional organizat, la care au aderat ulterior și alte persoane, având drept scop scoaterea activelor/bunurilor SC HERCULES SA din patrimoniul acesteia și totodată, însușirea pentru membrii grupului a sumelor de bani obținute din valorificarea acestor active.
S-a reţinut că privatizarea SC HERCULES SA Băile Herculane a avut loc la data de 28.08.2001 ocazie cu care a fost cumpărat pachetul majoritar de 40,92 % de către SC ARGIROM INTERNAȚIONAL SA, societatea controlată de către liderul grului infracţional şi care la data respectivă deținea 68 % din acțiuni.

În perioada 2001-2006, în baza unor relaţii contractuale, suspectul a preluat de la Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale cantitatea totală de 9.960.680 kg zahăr pe care ulterior nu l-a restituit producând un prejudiciu ANRSPS în cuantum de 43.288.697,99 lei.

De asemenea, s-a reţinut că începând cu luna martie 2008, prin folosirea de mijloace frauduloase, suspectul, în calitate de acționar majoritar în cadrul SC ARGIROM INTERNAȚIONAL SA București a determinat ca datoriile pe care societatea le avea şi care se afla în procedura generală de insolvență să fie recuperate de către creditori de la SC HERCULES SA Băile Herculane.
În acest scop, suspectul a constituit un grup infractional organizat care a avut ca scop scoaterea activelor/bunurilor SC HERCULES SA din patrimoniul acesteia în dauna creditorilor reali ai SC Argirom International SA și totodată, însușirea pentru membrii grupului a sumelor de bani obținute.

În atingerea scopului infracţional, începând cu anul 2008 SC HERCULES SA a contractat împrumuturi de la mai multe persoane în baza unor contracte de împrumut care constituiau titluri executorii, cu dobânzi anuale mult mai mari decât dobânda legală, respectivele împrumuturi fiind garantate cu bunurile societății .

Întrucât respectivele împrumuturi nu au putut fi restituite în termenul stabilit (un termen de altfel, foarte scurt ) s-a procedat la executarea unor imobile aparținând SC HERCULES SA, prin intermediul executorilor judecătorești.

În paralel cu contractarea unor împrumuturi vădit dezavantajoase pentru societate, suspectul a procedat şi la vânzarea directă a unor active. Astfel,au fost delapidate sume de bani din patrimoniul SC HERCULES SA prin folosirea de justificări nereale.

În acest scop, în perioada 2009-2015 liderul grupului a racolat un alt suspect a cărui activitate infracţională a constat în încheierea unor antecontracte de vânzare cumpărare sau promisiuni de vânzare cumpărare fictive prin care au fost scoase din patrimoniul SC HERCULES SA un număr ridicat de imobile de mare valoare.

În cauza se efectuează cercetări şi faţă de funcţionari publici din cadrul Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale.

Prejudiciul total cauzat prin activitatea infracțională este de aproximativ 123.325.726 lei (circa 30 milioane euro).

Acţiunea a fost realizată cu sprijinul ofiţerilor de poliţie din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Caraş-Severin, a Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Timişoara și a Inspectoratului de Poliție Judeţean Caraş-Severin.

La acțiune au participat și jandarmi.

Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.

Comentarii

comentarii