VIDEO Avem deponeu, avem gunoi dar nu avem operatori – Se tem de responsabilități

Proiectul de gestionare a deșeurilor pe care îl derulează Consiliul Județean se apropie de finalizare, însă persită problema operatorilor care vor gestiona colectarea gunoaielor de pe teritoriul județului. După două licitații deja desfășurate, nicio firmă nu s-a prezentat la licitații. Lipsa de interes pentru gestionarea deșeurilor din Caraș-Severin este motivată de redevența prea mare pe care operatorii vor fi nevoiți să o plătească, dar și de condițiile prea aspre pe care o firmă trebuie să le îndeplinească pentru a câștiga licitația.

După două licitații eșuate, la care nu s-a prezentat nicio firmă pentru a prelua gestionarea deșeurilor județului, Consiliul Județean a decis să mai reducă din condițiile specificate în caietul de sarcini. Criteriile de participare la licitații au fost coborâte până la limita legii, spun autoritățile, care nu mai vor firme cu utilaje de ultimă generație, ci se multumesc si cu cele existente.

Un alt element care a speriat operatorii economici este plata redevenței. Deoarece proiectul de gestionare a deșeurilor este realizat pe bani europeni, una dintre condițiile pe care operatorul va trebui să le respecte este plata acestei redevențe, care nu este de neglijat. Reprezentanții Consiliului Județean spun că valoarea redevenței este sustenabilă și în același timp necesară pentru continuarea proiectului după cheltuirea banilor europeni.

Valoarea totală a proiectului, derulat prin Fondul European de Dezvoltare Regională, prin POS mediu 2007 – 2013, se ridică la aproape 43 milioane euro. Cu ajutorul acestui proiect se realizează un depozit ecologic de deșeuri, stație de sortare și stație de tratare biologică simplă și trei stații de transfer noi, la Oțelu-Roșu, Pojejena și Bozovici. De asemenea, vechile deponee neconforme au fost închise și reabiltate. Astfel, se dorește îmbunătățirea infrastructurii de mediu, în conformitate cu standardele europene.

Comentarii

comentarii