VIDEO Balul Ionilor din Târnova, Caraș Severin

În satele bănăţene a fost mare petrecere astă noapte. În căminul cultural, zeci de săteni au petrecut şi jucat până în zori. Toţi l-au sărbătorit pe Sfântul Ion iar scopul lor a fost unul cât se poate de simplu : pe ultima sută de metri, să se distreze cât mai bine odată cu încheierea ciclului sărbătorilor de iarnă. Ca în fiecare an, sărbătoarea Sfântului Ioan Botezătorul – este marcată în zona rurală a judeţului, prin organizarea de “Baluri ale Ionilor”. Asemenea manifestări au avut loc aseară în localităţi situate în jurul Reșiței la Soceni și Târnova, Dar și pe Văile Almăjului, Bistrei şi Sebeşului- în mai tot Banatul Montan.

MATERIAL VIDEO

[youtube id=” e1T24zJJqBs”]

Balurile nu presupun o organizare aparte, acestea desfăşurându-se după tipicul balurilor tradiţionale, doar că, la miezul nopţii, toţi Ionii sunt obligaţi să intre în joc, fiecare din ei trebuind să conducă un brâu şi o horă şi să plătească în plus la muzică iar pe cei prezenţi să-I cinstească cu ţuică de cea mai bună calitate.

În satul Târnova, aproape 70% din populație, poartă numele de Ion sau derivatele acestuia: Ionel, Ionică, Ioana, Oana sau Ionica. Aproape toată noaptea, pe ulițele satului are loc un adevărat transfer de Ioni, de la o casă la alta, de pe o stradă pe alta.

Sărbătoriții, cu alaiul și orchestra după ei, merg în vizită de la unii la alții. Recuzita este foarte simplă: ,,doar uiaga de răchie”. În rest, are gazda de toate: mâncare, prăjituri și bine înțeles, altă băutură.

După ciocnirea paharelor, pupăturile și urările de rigoare, alaiul pornește mai departe la altă casă, la alt Ion. Și uite așa, tradiția merge mai departe în satele din jurul Semenicului.

La miezul nopții, Ionii își dau întâlnire la Căminul Cultural, tot cu uiaga de răchie în mână”. Unii- vin cu găleata cu răchie și cu polonicul, fiindcă trebuie să dea de băut la toată lumea. Ionii se încing în ,,Hora Ionilor” și uite așa mai trece o sărbătoare, uite așa mai trece o zi din viața omului.

În ziua de Sfântul Ion, la Târnova are loc ,,praznicul casei” sărbătoare în care, pe lângă Ionii din familie, este venerat patronul spiritual al casei, ocrotitorul familiei.
De obicei, pregătirile pentru Sfântul Ion, nu diferă prea mult de cele pentru Crăciun: pe masa se pune de la aperitive și până la supă, sarmale, fripturi și prăjituri. Toate stropite din belșug cu răchie, vin și bere.

Apoi, până la ,,zăpostit” – lăsatul secului Postului Mare, este gata cu distracția. Oamenii își văd de casă și de animale; trebăluiesc prin gospodărie, reparând și pregătind uneltele agricole pentru muncile de primăvară.

Comentarii

comentarii