VIDEO Boboteaza in gerul Bobotezei la Resita

În ciuda frigului de afară și a gerului ca de Bobotează, Slujba de sfinţire a apei, i-a adunat la biserică pe mulţi credincioşi reşiţeni. Creştinii au luat parte la slujbă, iar apoi au stat la coadă ca să ia acasă apa sfinţită.
Această zi este una importantă pentru creştini, în care oamenii îşi aduc aminte cum Isus a fost botezat de Ioan în apa Iordanului
Parohia Sfinţii Petru şi Pavel din Reşiţa s-a întors la origini şi a dorit ca şi în acest an să săvârşească slujba de sfinţire a apei aşa cum se făcea pe vremuri, afară în gerul Bobotezei.
Sfinţirea apei se face la biserică, acolo unde oamenii vin şi iau cu sticla agheasmă mare pe care, mai apoi, o duc acasă. La biserica Sfinţii Petru şi Pavel slujba de sfinţire a apei a avut loc în aer liber, în ninsoare și ger iar sutele de reşiţeni au aşteptat cu răbdare şi bucurie sfârşitul ceremoniei.

Tineri şi bătrâni, cu toţii au venit cu sticlele pline cu apă şi înmiresmate cu busuioc. Cei 3 preoţi care au săvârşit slujba au trecut apoi pe la fiecare şi au sfinţit apă despre care oamenii spun că este ca un leac pentru trup şi suflet. În acest an, de bobotează a fost un ger de au îngheţat pietrele, astăzi a fost cel mai frig din acest an şi mulți și-au amintit că ,,așa era și pe vremuri la Bobotează”. În ciuda frigului, ceremonialul religios a făcut ca, credincioşii să fie în număr mai mare decât în anii precedenţi, la slujba de Bobotează.

Cum să folosești Agheasma Mare, apa sfințită care nu se strică niciodată
Creștinii care iau acasă Agheasma Mare, trebuie să o păstreze în sticle curate, cu o ramură de busuioc sfințit, vegheată de o icoană a Maicii Domnului sau a sfântului Ioan Botezătorul. Oamenii știu că apa sfințită rămâne la fel de proaspătă și bună la gust ca în ziua în care a fost adusă de la slujbă.

Agheasma nu se strică niciodată deoarece capătă proprietăți deosebite și poate fi de ajutor credincioșilor după ce se face semnul crucii asupra ei și se rostesc rugăciuni pioase.

Apa sfântă este un dar de la Dumnezeu și se spune că nu se strică niciodată, dacă este păstrată cu grijă și folosită în scopuri nobile.

Preoții spune că ea capătă un iz neplăcut numai dacă nu a fost ținută într-un recipient bine spălat și dezinfectat înainte sau dacă nu a fost așezată la icoane.

Cum să folosești Agheasma Mare – Cele mai importante momente să folosești apa sfințită
La început de an, când aduci acasă Agheasma Mare, este bine să îți binecuvântezi familia și animalele din casă, întreaga locuință și icoanele, stropindu-se cu busuioc înmuiat în apa sfințită.

Când îți binecuvântezi copiii, când este ziua lor de naștere sau când sunt bolnavi, este bine să le ungi fruntea cu Agheasma Mare și să te rogi pentru ei.

Când treci printr-o perioadă mai grea și te rogi la Dumnezeu, bea câte o gură de Agheasmă Mare dimineața, înainte să mănânci. Ea are proprietatea de a curăța trupul și sufletul din punct de vedere spiritual, iar rugăciunile sunt mai puternice.

Folosește Agheasma Mare când ești pusă în fața unei încercări grele și când ai mare nevoie de liniște sufletească pentru a lua cea mai bună decizie. Se spune că, dacă îți ungi fruntea cu apă sfințită, se limpezesc gândurile și emoțiile, iar ajutorul de care ai nevoie vine mai curând.

Comentarii

comentarii