VIDEO Boboteaza, Preoţii umblă cu Iordanul- obiceiul sfinţirii caselor la Praznicul Botezului Domnului în Banat

BoboteazaCa în fiecare an, potrivit obiceiului creştinesc şi strămoşesc, credincioşii ortodocşi prăznuiesc în ziua de 6 ianuarie praznicul Bobotezei sau Botezul Domnului.
Încă din primele zile ale anului, slujitorii Sfintelor Altare merg la casele credincioşilor si vestesc minunea Botezului Mântuitorului nostru Iisus Hristos.
Pe lângă vestirea acestui act al Botezului Domnului, preoţii binecuvântează şi sfinţesc casele credincioşilor, ograda, dar şi grajdurile cu animale prin stropirea cu apa sfinţită.
Obiceiul sfinţirii caselor în Ajunul Bobotezei de către preoţi este o înnoire a sfinţeniei care trebuie să pătrundă în casele şi în sufletele noastre, fiind o pregustare a marelui praznic al Bobotezei.
La Bobotează se sfinţeşte apa Iordanului şi toate apele şi izvoarele pământului. La Bobotează se sfinţeşte Agheasma Mare prin semnul Crucii şi prin pogorârea darului Sfântului Duh.
La Reşiţa, pentru a ajunge în toate casele, preoţii umblă ,,cu Iordanul” imediat după prima zi de Crăciun. În cartierele mărginaşe unde sunt case, cum ar fi Câlnicul, Moniomul, Ţerova sau Cuptoare şi Secu, s-a păstrat obiceiul şi tradiţia ca preoţii să meargă din casă în casă cu trei zile înainte de Bobotează.
,,De pildă la Câlnic, încă se mai păstrează tradiţia ca preotul să fie întâmpinat cu porumb şi fasole puse pe mese alături de cana pentru agheasmă şi banii pentru preot. Fiecare dă cât are şi cât poate” spune preotul paroh, Valentin Popovici.
Preotul stropeşte cu apă sfinţită toate încăperile, de la pod şi până la pivniţă şi grajd.
Credincioşii spun că apa are puteri miraculoase şi că este o tradiţie ce merge din an în an.

Comentarii

comentarii