VIDEO Când există interes și idei, se poate orice – omul sfințește locul, Centru de zi pentru copiii săraci

DSC04806O dărăpănătură și o clădire unde și accesul a fost interzis – nu aveai voi nici măcar să te apropii de ea și care la un moment dat era în pericolului de prăbușire, a devenit astăzi un adevărat palat. Ceea ce până mai ieri era o ruină, acum este un Centru de zi pentru 30 de copii cu probleme sociale din zona Muncitoresc. Și asta datorită unui proiect realizat de Serviciul Proiecte Europene şi Relaţii Internaţionale din cadrul Primăriei Reșița. Acest material ar putea părea un fel de laudă, ceva pupici în dosul cuiva, numai că nu este deloc așa. Acolo s-a muncit, s-au pus capetele la contribuție iar rezultatul se vede: un micuţ palat pentru copiii necăjiţi, un loc în care îşi pot face temele, unde pot învăţa ceva nou şi mai ales, unde vor învăţa ce este bine sau rău, cum trebuie să vorbească un copil şi cum să se comporte.
30 de copii nevoiaşi dintr-un vechi cartier muncitoresc al Resitei, cartierul, Muncitoresc” vor învăţa, se vor juca şi vor servi o masă caldă în condiţii umane, normale pentru copiii din statele cu adevărat europene. Toate acestea, la, Centrul de zi ABC”, construit de Primărie cu ajutorul unei finanţări prin Programul Operaţional Regional.
Lucrările au fost finalizate şi sunt aşteptate ultimele avize pentru ca activitatea la centru să poată demara.
Centrul de zi ABC va fi unul de tip after-school, în care copiii vor îmbina utilul cu plăcutul. Acesta este dotat cu toate utilităţile necesare desfăşurării activităţii, de la bucătărie şi cabinet medical, până la săli de cursuri sau pentru petrecerea timpului liber.
Selecţia copiilor care vor avea acces în centru va fi făcută în baza unor anchete sociale, urmând ca prioritate să aibă cei care locuiesc în apropiere şi au o situaţia familială şi financiară precară.
Lucrarile la centrul de zi ABC au costat peste 2,6 milioane de lei, bani nerembursabili aproape în totalitate.

Info:

MUNICIPIUL REŞIŢA a finalizat implementarea proiectului „MODERNIZARE/REABILITARE CLĂDIRE PENTRU ÎNFIINŢAREA CENTRULUI DE ZI ABC”, cod SMIS 16967.

Proiectul a fost finanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Regio – Programul Operaţional Regional, Axa prioritară 3 – Îmbunătăţirea infrastructurii sociale, Domeniul Major de Intervenţie 3.2 – Reabilitarea/modernizarea/dezvoltarea şi echiparea infrastructurii serviciilor sociale, Autoritate de Management pentru Programul Operaţional Regional: Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Organism Intermediar: Agenţia pentru Dezvoltare Regională Vest.

Valoarea totală a proiectului este de 2.674.109,28 lei, din care Asistenţă financiară nerambursabilă solicitată: 2.100.083,47 lei.

Toate activităţile care au fost prevăzute pentru perioada de implementare au fost respectate, iar funcţionarea Centrului de Zi ABC va fi în conformitate cu datele descrise în cererea de finanţare, şi anume:

•        suport şi asistenţă pentru familiile şi copiii aflaţi în dificultate;

•         educaţie informală extracurriculară pentru copii;

•        mediere socială;

•        orice alte măsuri şi acţiuni care au drept scop menţinerea, refacerea sau dezvoltarea capacităţilor individuale pentru depăşirea unei situaţii de nevoie socială: acordarea mesei de prânz pentru copiii beneficiari, reintegrare familială şi comunitară, socializare şi petrecere a timpului liber.

Obiectivul general al proiectului „Modernizare/Reabilitare clădire pentru înfiinţarea Centrului de Zi ABC” îl constituie creşterea calităţii vieţii persoanelor care fac parte din categoria socială vulnerabilă identificată (copii proveniţi din familii cu probleme sociale) prin îmbunătăţirea calităţii infrastructurii destinată serviciilor sociale în Municipiul Reşiţa, precum şi ridicarea acestor servicii la standarde europene, cu implicaţii pozitive asupra gradului de  dezvoltare fizică şi psihică a individului şi al comunităţii în ansamblu.

Obiective specifice:

– prevenirea abandonului familial şi îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă a celor aflaţi în situaţie de risc social;

– prevenirea carenţelor nutriţionale şi îmbunătăţirea alimentaţiei copiilor;

– monitorizarea/menţinerea  stării de sănătate a copiilor;

– asigurarea accesului la servicii sociale;

– formarea/dezvoltarea cunoştinţelor, abilităţilor şi deprinderilor de viaţă, independenţă, comunicare şi relaţionare.

În vederea îndeplinirii obiectivelor specifice, în echipă multidisciplinară se vor derula următoarele activităţi cu copilul şi/sau cu familia acestuia:

•         prepararea şi servirea mesei de prânz;

•         acordarea de asistenţă socială; conectare la resurse;

•         acordarea de servicii medicale primare, profilactice;

•         evaluare/asistenţă şi intervenţie psihologică;

•         acompaniere în efectuarea temelor de casă şi activităţi suplimentare extracurriculare;

•         desfăşurarea unor activităţi recreative menite să dezvolte abilităţile specifice ale copiilor.

Date de contact: Manager Proiect Bianca-Ingridt Bulgaru, Şef Serviciu Proiecte Europene şi Relaţii Internaţionale, Municipiul Reşiţa, Tel/Fax: 0255/255000, E-mail: proiecte@primariaresita.ro

Comentarii

comentarii