ActualitateAdministratieToate Stirile

VIDEO Cătanele lui Hristos – De strajă la mormântul mântuitorului la Văliug

strajeriÎn Vinerea Neagră, în Banatul Montan, există o tradiţie veche de când lumea: în noaptea de vineri spre sâmbătă, bisericile rămân deschise toată noaptea. Un obicei vechi de când este satul se perpetuează în comuna Văliug din judeţul Caraş Severin. Încă de vineri seara, biserica rămâne deschisă iar la mormântul lui Iisus amenajat în mijlocul bisericii, stau de pază tineri îmbrăcaţi milităreşte. Aceştia au datoria dată de sat şi de preotul bisericii de a păzi masa pe care se află sfântul epitaf reprezentând punerea în mormânt a lui IIsus Cristos.
Tinerii îşi poartă cu mândrie uniforma moştenită de la cei bătrâni şi visul fiecărui copil din sat este acela ca atunci când va deveni adolescent, să fie ales să îmbrace uniforma şi să păzească mormântul lui IIsus.
Pentru a deveni cătana lui IIsus, tinerii trebuia să se pună la punct cu instrucţia militară. Ei trebuie să răspundă la comenzile date de comandantul lor.
În timp ce unii stau de strajă la mormântului lui IIsus, ceilalţi se împart în patru brigăzi şi cutreieră satul de unde vin încărcaţi cu ouă roşii şi alte bunătăţi. Pentru săteni este o cinste că aceste cătane să le treacă pragul şi de aceea îi întâmpină cu ouă roşii şi câte un pahar de băutură. Cu ce au primit de prin sat, în a doua zi de paşti, tinerii vor organiza o masă comună.


Tineri şi tinere în costum popular iar mai apoi adulţi şi bătrâni, stau de veghe şi fac priveghi în preajma mormântului simbolic din mijlocul bisericii unde ar fi trupul lui Cristos.
În tot acest timp, cei prezenţi se roagă, spun poveşti cu caracter biblic sau învaţă noi cântări bisericeşti. Ei stau pe rând câteva ore şi când au obosit, pleacă acasă – dar nu înainte de a le veni schimbul- adică, alţi oameni din sat.
Spre dimineaţă, la biserică vin săteni care au postit tot postul şi care vor tăia pâinea şi prescurile din care se vor face sfintele paşti după ce va fi stropită cu vin sfinţit

Comentarii

comentarii