VIDEO Cea de a 33-a ediție a Alaiul Primăverii de la Reşiţa
Devenită deja tradiţională, manifestarea Alaiul Primăverii din Banatul Montan a ajuns la cea de a XXXIII-a ediţie în acest an. Peste 50 de formaţii de dansatori şi ansambluri folclorice din toate zonele etnologice ale Banatului Montan şi-au dat întâlnire la Reşiţa în dimineaţa zilei de 5 aprilie. Alaiul însoţit de tarafuri şi ansambluri instrumentale, a parcurs aproape un kilometru prin cel mai populat cartier al Reşiţei, după care s-a oprit în Piaţa Tricolorului. Pe o scenă special amenajată, participanţii şi-au arătat priceperea şi măiestria în jocul şi cântecul popular.
Caraş Severinul, numit şi Mica Europă – tocmai datorită diversităţii etnice din acest judeţ, şi-a prezentat cele mai reprezentative formaţii de dansuri şi obiceiuri populare. Dacă în fiecare an alături de români, erau prezente formații de dansuri ale germanilor, maghiarilor, croaţilor, romilor şi alte etnii, de această dată, au răspuns invitației doar rromii.
Toţi au prezentat celor peste 1500 de spectatori ce s-au adunat în Parcul Tricolorului doar la auzul muzicii, cele mai frumoase dansuri populare ale etniei lor. Spectacolul s-a încheiat după masa- tocmai datorită numărului mare de formaţii.
Dacă în alți ani, pata de culoare era reprezentată de ,,Urşii din Ciclova Română”- obicei popular ce simbolizează îndepărtarea duhurilor rele de sate şi a animalelor sălbatice de stânele de oi, în acest an, aceștia au lipsit spre regretul multor spectatori.
Cu toate că majoritatea oamenilor spun că încet- încet, obiceiurile se pierd la ţară, ceea ce se întâmplă de câţiva ani, vine să contrazică aceste păreri. Tot mai mulţi tineri se arată atraşi de fenomenul- muzica şi dansul popular.
Gheorghe Ţunea, directorul Centrului Creaţiei Populare din Caraş Severin, spune că ,, an de an tot mai mulţi tineri se înscriu la diferite cercuri de dansuri populare. Bucuria este cu atât mai mare când am aflat că unii dintre ei au învăţat dansuri sau cântece direct de la bunici, din familie. Sunt sigur că tradiţia populară nu va muri. Cel puţin aici în Banatul Montan, şi peste 50 de ani o să avem bucuria să vedem dansurile acestea”.