Actualitate

VIDEO Cel mai aşteptat film românesc al anului, „De ce eu?” – La Dacia

Proiecţie de gală, la Cinematograful Dacia din Reşita. Cel mai aşteptat film românesc al anului, „De ce eu?”, a rulat în prezenţa regizorului Tudor Giurgiu. La final, acesta a răspuns întrebărilor spectatorilor. Inspirat din fapte reale, filmul „De ce eu?” – redă cazul procurorului Cristian Panait, care s-a sinucis în aprilie 2002, în contextul anchetei asupra unui alt procuror, Alexandrul Lele, de la Oradea. Filmul urmăreşte, practic, ultimele două săptămâni din viaţa procurorului Cristian Panait – Cristian Panduru în film, de la preluarea cazului de la Oradea până la scena finală, cea a sinuciderii. Thriller-ul politic este inspirat de cazul real al procurorului Cristian Panait, care s-a sinucis în 2002, la vârsta de 29 de ani, în contextul anchetei asupra unui alt procuror și a presiunilor exercitate asupra sa. După proiecţie, regizorul Tudor Giurgiu a răspuns întrebărilor venite din partea spectatorilor.

[youtube id=” w5mXC4I3DdY”]
 
Filmul a avut premieră în luna februarie la Festivalul Internaţional de la Berlin şi rulează, de o lună, şi în cinematografele româneşti. În paralel cu filmul, a fost lansată şi campania „Singur împotriva tuturor”, un demers de încurajare a luptei împotriva presiunilor de orice tip, exercitate de către şefi de instituţii, politicieni sau magistraţi împotriva celor care lucrează în sistem, fie el public său privat.

„De ce eu?” a avut premiera la Festivalul de film la Berlin și rulează în cinematografele din România din 27 februarie. Filmul a fost văzut până în prezent, de peste 45.000 de spectatori în România. Recent, a câștigat Premiul Uniunii Criticilor de Film din Bulgaria pentru cel mai bun film din Balkan Competition, la cea de-a XIX-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Sofia.

Personajul inspirat de Panait este jucat de Emilian Oprea, actor la Teatrul „Maria Filotti” din Brăila, aflat la debut în rol principal într-un lungmetraj de cinema. În distribuţie îi mai regăsim pe Mihai Constantin, Andreea Vasile, Dan Condurache, Liviu Pintileasa, Mihai Smarandache, Alin Florea, Lucreția Mandric, Sore Mihalache, Ionuț Caras, Virgil Ogășanu.

Sala Dacia a fost aproape plină, reșițenii fiind interesați de această producție românească.

Comentarii

comentarii