VIDEO Cinci ani de cooperare româno-flamandă la Slatina Timiș in Caras Severin

Excelenţa Sa Thomas Baekelandt, ambasadorul Belgiei la Bucureşti, s-a aflat în comuna Slatina Timiş, cu prilejul aniversării a cinci ani de la înfiinţarea Fundaţiei The Open Network for Community Development, o iniţiativă româno-flamandă. În parteneriat cu ADR-Vlaanderen – Belgia şi ADAM Slatina-Timiş – Romania, Fundaţia The Open Network for Community Development a organizat, cu acest prilej, în perioada 21 – 23 iulie, un training dedicat membrilor activi din această reţea, fiind o întâlnire naţională de formare şi informare.

”Comaborarea noastră a început înainte de 1990, printr-un ajutor conferit satelor din România aflate pe lista aceea faimoasă de sistematizare. Satele din Belgia au început, la rândul lor, să aibă acţiuni sistematice în colaborare cu localităţile din România. După Revoluţie, ajutorul a devenit mult mai activ. Oamenii din Belgia şi cei de aici au început să aibă conexiuni personale. Multe lucruri s-au schimbat, şi în Belgia, şi în România. Marea schimbare în România este că a devenit membră a Uniunii Europene. Atunci, nu a mai fost nevoie de ajutoare de urgenţă, dar legăturile dintre oamenii din sate încă există, iar acum suntem în faza în care folosim aceste legături pentru a oferi expertiză în domeniile în care este nevoie. La Slatina Timiş a fost înfiinţat un proiect de asistenţă medicală pentru locuitorii de aici, bazat pe sistemul belgian de ajutor mutual. Acum, ne dorim să extindem acest sistem de asistenţă medicală şi în satele din jur”, a declarat Excelenţa Sa Thomas Baekelandt.

”Acum cinci ani, ne-am început activitatea la Slatina Timiş şi ne bucurăm să avem prezenţi aici peste 120 de reprezentanţi ai asociaţiilor membre ale fundaţiilor din întreaga ţară. Membrii acestor asociaţii funcţionează în diferite domenii de interes, organizaţii locale de femei, de bărbaţi, de tineret, deci acestea sunt grupuri sociale, centre socio-medicale sau comitete locale de dezvoltare. Prin urmare, ne bucurăm că suntem şi în continuare de folos dezvoltării comunităţilor locale din România”, a afirmat Cristina Cherţ, director executiv al Fundaţiei The Open Network for Community Development.

Cu acest prilej au fost organizate work-shop-uri pe diverse domenii de interes, mai apoi au fost iniţiate ateliere diverse, precum confecţionarea de bijuterii sau ateliere specifice, pe kit-uri educaţionale, împotriva incendiilor în grădiniţe şi şcoli. Totodată, a avut loc şi un atelier practic al pompierilor, având în vedere că, la sărbătoarea celor cinci ani de colaborare, comuna Slatina Timiş a primit o maşină de pompieri din partea belgienilor.

Comentarii

comentarii