VIDEO Comunitatea ,,declic” da semnalul pentru Mobilizare generala pentru paduri

La începutul acestei toamne am fost împreună cu jurnaliștii de investigație de la EIA (Environmental Investigațion Agency) pe teren, pentru a verifica situația tărilor direct în pădure.
Asta este ceea ce am găsit:

Luni și marți, 4 și 5 decembrie, adică în două zile de acum, board-ul de directori ai FSC (Forest Stewardship Council) [1] se va întâlni pentru a discuta reasocierea dintre ei și Holzindustrie Schweighofer. Reasocierea ar însemna obținerea unui certificat FSC care demonstrează că lemnul procesat de compania austriacă provine din surse legale și sustenabile. Nimic mai fals.

La începutul lui octombrie, am fost în Parcul Național Rodna, împreună cu jurnaliștii de investigație de la EIA (Environmental Investigațion Agency) [2] pentru a verifica cât de sustenabil se taie într-o zonă care ar trebui protejată. În doar câteva ore de mers pe jos am găsit două parchete în care se tăiase ilegal.

Am găsit rărituri mult prea dese și copaci marcați după tăiere, în care rumegușul se prinsese în vopseaua roșie. Butucii rămași în urma tăierilor ilegale au fost acoperiți de mușchi pentru a nu se vedea din drum. Iar văzând pancarta care ne anunța cine taie acolo și în baza cărei autorizații, am făcut imediat legătura cu Holzindustrie Schweighofer. 

Toate aceste lucruri le-am pus într-un scurt video de 3 minute pe care vrem să îl arătăm celor de la Forest Stewardship Council. Mai avem doar 2 zile la dispoziție pentru a schimba părerea directorilor FSC și a opri reasocierea. Pentru piețele internaționale, primirea certificării FSC înseamnă că o o companie este de încredere, că își procesează lemnul din surse sigure și sustenabile. Forest Stewardship Council înseamnă un transfer de prestigiu, care în cazul Holzindustrie Schweighofer este nemeritat.

Scrie-le și tu și trimite-le investigația. Ție îți ia doar un minut, dar copacilor le poate oferi zeci de ani de viață la schimb.

Da, scriu și eu


La începutul acestui an am reușit împreună să convingem FSC să retragă toate certificările acordate companiei Schweighofer.
 [3] Comunitatea Declic s-a mobilizat exemplar, iar prin hotărâre și presiune publică am reușit să demonstrăm că forța unei comunități e mai puternică decât forța unei companii.

Acum este momentul să ne mobilizăm din nou. Doar împreună putem duce adevărul la urechile directorilor FSC. Am pregătit o pagină în care poți vedea investigația și prin care poți contacta Forest Stewardship Council. Scrie-le și tu și cere-le să nu recertifice compania Schweighofer.

Dezasocierile dintre FSC și companii sunt foarte rare și foarte grave, iar ele nu rămân fără ecou în presa internațională. Așa a fost și cazul Schweighofer din februarie. Mai mult decât clienți, în urma dezasocierii, compania austriacă a pierdut imagine și încredere la nivel global. Noi, comunitatea Declic, am reușit să facem dezasocierea posibilă.

Dacă Schweighofer se va recertifica acum, la nici un an de la dezasociere, și fără să fi venit cu îmbunătățiri reale în modul lor de lucru, atunci toată munca noastră va fi fost în zadar. Investigația realizată recent arată clar practicile de lucru ilegale. Este nevoie de fiecare dintre noi pentru a duce mesajul la Forest Stewardship Council și să prevenim astfel certificarea unor ilegalități. Scrie-le și tu acum. Pădurea îți va mulțumi.

Da, scriu și eu

Ținem pădurile în loc,

Raluca și echipa Declic

PS: Nici acum, în al doisprezecelea ceas, compania Schweighofer nu și-a respectat promisiunile făcute public. În continuare primesc lemn din parcuri naționale. Și, mai grav decât atât, nu pot (sau nu vor) să verifice proveniența și legalitatea lemnului pe care îl procesează. Iar pentru asta, lemnul nu poate fi certificat sustenabil. Vezi investigația realizată la începutul acestei luni și dă vestea mai departe către FSC.


NOTE:
[1] Ce este Forest Stewardship Council: http://stiri.de-clic.ro/ce-este-FSC
[2] Jurnaliștii de investigație de la EIA au fost primii care au expus practicile ilegale ale companiei Schweighofer. Ei au fost cei care au filmat cu camera ascunsă în 2015 negocierea bonusurilor pentru lemn ilegal
[3] FSC se dezasociază de Schweighofer: https://www.declic.ro/stiri/FSC-retrage-certificarea-Schweighofer

Schimbarea societății în care trăim depinde de fiecare dintre noi. La fel și dezvoltarea platformei independente declic.ro. Nu acceptăm sprijin financiar din partea companiilor sau a altor entități ce doresc să influențeze misiunea și valorile noastre.
Sprijinul financiar, oricât de mic, din partea membrilor ne ajută să ne menținem independența și să dezvoltăm acest instrument al participării publice a cetățeanului.

Comentarii

comentarii