VIDEO Consiliul Local Bocsa refuză să incalce legea – Nu există bază legală pentru ca Bocşa să garanteze pentru un terţ

Consilierii locali din Bocșa au zis ,,pas” garantării pentru Aquacaraș. În ședință Coniliului Local Bocșa la capitolul diverse au fost amplu dezbătute solicitările operatorului județean de apă și canalizare Aquacaraș privind oferirea de garanții pentru eșalonarea sumei de 1.300.000 de euro pentru care ANAF a pus poprire pe conturi și a început să scoata la vânzare bunurile societății.

Aleșii de la Bocșa s-au arătat profund indignați de faputul că cei din conducerea Aquacaraș, mai puțin conducerea locală a societății nu au fost prezenți la ședința de consiliu local și au hotărât cu largă majoritate de voturi să spună nu solicitării Aquacaraș de oferire de garanții pentru eșalonarea banilor pe care Aquacaraș îi are de dat ANAF-ului.

Astfel, aleșii locali din Bocșa au hotărât cu 4 voturi pentru și 12 împotrivă să nu depună garanții pentru Aquacaraș. Mai mult chiar, Primăria Bocșa are în acest moment în proprietate doar un teren de 6000 de mp, clădirea cinematografului și un alt de teren de 200 mp cu care ar putea garanta pentru Aquacaraș.

Primarul din Bocșa, Eugen Cizmăneanțu a declarat la finalul ședinței de Consiliu Local că ,,problema este una politică și ea ar putea foarte ușor rezolvată de politicienii importanți de la nivel județean, fără a mai împovăra primăriile orașelor din Caras Severin”. Cizmăneanțu a mai spus că ,,proiectele cu finanțare europeană POS Mediu 1 și respectiv POS Mediu 2, în valuare de aproape 300 de milioane de euro, vor continua indiferent cum se va numi oreratorul de apă și canal și dacă Aquacarșul se salvează sau nu”.

Motivele pentru care Cismăneanţu nu este de acord cu acordarea de garanţii pentru Aquacaraş

Principalele motive pentru care Cismăneanţu a pledat împotriva proiectului de hotărâre privind acordarea unei garanţii pentru Aquacaraş au fost:

1. Primăria şi Consiliul Local Bocşa nu sunt vinovate pentru situaţia critică în care a ajuns Aquacaraş, ci managementul defectuos al conducerii Aquacaraş este de vină. Primăria Bocşa şi-a plătit toate sumele prevăzute în contractul cu Aquacaraş.

2. În Bocşa, de exemplu, Aquacaraş a realizat aproximativ 80 la sută din Staţia de epurare, dar Uzina de apă nu va fi niciodată terminată, din cauză că e prost proiectată şi s-au făcut foraje pentru surse de apă şi legături între puţuri pe terneuri private, iar, în aceste condiţii, Primăria Bocşa nici nu a eliberat autorizaţia de construire a Uzinei de apă. Astfel că, lucrările, oricum nu se vor termina la termen.

3. Nu există bază legală pentru ca Bocşa să garanteze pentru un terţ, respectiv pentru Aquacaraş.

Un alt motiv de nemulţumire a primarului Cismăneanţu a fost că Aquacaraş nu a lucrat transparent, nu a oferit unele date financiare şi tehnice, invocând „confidenţialitatea unor elemente contractuale”. Cismăneanţu s-a arătat iritat şi de faptul că în şedinţa desfăşurată la Prefectura judeţului Caraş-Severin (în 28 octombrie), când prefectul l-a întrebat pe directorul general, Anatoli Liber, cât are salariul, acesta a răspuns că salariul său este confidenţial. Cismăneanţu a spus că nu i se pare normal ca, în calitate de acţionar la Aquacaraş, să nu ştie politica de salarizare a personalului de la Aquacaraş şi câţi fotbalişti, care nu se prezintă la lucru, sunt angajaţi în societate.

Cum trebuie rezolvată problema, în opinia lui Cismăneanţu

Pe la finalul discuţiilor, primarul Eugen Cismăneanţu a venit cu soluţia problemei, aşa cum crede el că ar trebui rezolvată:

„Avem în judeţ o mulţime de oameni politici importanţi în judeţ, vicepreşedinţi de partide la nivel naţional, parlamentari. În situaţia în care un judeţ întreg a intrat în colaps, părerea mea este că toţi aceşti oameni politici, cu legături foarte puternice la Bucureşti, ar trebui să meargă şi să se ia o decizie politică. Operatorul de apă-canal, Aquacaraş, nu este o entitate privată a cuiva. Acţionar majoritar este Consiliul Judeţean şi, după aceea, noi toţi, celelalte opt primării. Şi nu înţeleg de ce am fi puşi noi, consiliile locale, să încălcăm legea, pe de o parte, pe de altă parte să diminuăm patrimoniul public şi privat, şi aşa îl avem mic, când lucrurile se pot rezolva cât se poate de simplu: decizie politică, ordonanţă de Guvern, se suspendă executarea silită a Aquacaraş şi lucrurile pot merge mai departe”.

– See more at: http://argument-cs.ro/content/boc%C5%9Fa-nu-garanteaz%C4%83-pentru-aqucara%C5%9F-consiliul-local-a-votat#sthash.ZmzGqmWv.dpuf

Comentarii

comentarii