VIDEO Cota de impozitare: avantaj sau dezavantaj și pentru cine?

Impozitele pentru clădirile nerezidențiale din municipiul Reșița au stârnit un val de nemulțumiri după ce mai multe articole din presă susțineau că cetățenii, persoane fizice și juridice, vor plăti mai mult. Conform modificărilor aduse Codului Fiscal, fiecare consiliul local din țară își poate stabili cota de impozitare pentru clădirile nerezidențiale. Astfel, forul deliberativ din municipiul de pe Bârzava a hotărât fixarea procentului de impozitare la 1,3% pentru persoanele juridice în cazul clădirilor care au fost evaluate în ultimii 3 ani, o valoare mai scăzută cu 0,1% față de anul fiscal 2015. În cazul în care acestea nu sunt evaluate, cota de impozitare va fi de 5%.
Primăria Municipiului Reșița susține că, prin hotărârea aprobată în luna noiembrie a anului trecut, s-a dorit reglementarea diferențelor între persoanele fizice și juridice privind impozitarea și să încurajeze concurența loială între operatorii economici deținători de spații.

Potrivit Legii nr. 227 din 10.09.2015 privind Codul fiscal, art. 495, lit. a), persoanele fizice care, la data de 31 decembrie 2015, au în proprietate clădiri nerezidenţiale sau clădiri cu destinaţie mixtă au obligaţia să depună declaraţii până la data de 31 martie 2016 inclusiv, conform modelului aprobat prin ordin comun al ministrului finanţelor publice şi al ministrului dezvoltării regionale şi administraţiei publice, în termen de 60 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al Românei, Partea I, a prezentului cod.

Primaria Resita raspunde cetatenilor la acuzele ca noile cote de impozitare, care sunt mai mari decat cele din Timisoara sau Bucuresti, ar distruge mediul de afaceri. Administratia publica locala sustine ca, din contra, oamenii de afaceri sunt avantajati incepand cu anul acesta.

Reprezentanții primăriei au ținut să explice reșițenilor de ce mediul de afaceri ar fi în avantaj în urma aplicării noului Cod Fiscal. De exemplu: dacă în urma reevaluării, un spațiu comercial deținut de o firmă valorează 100 de mii de lei, cota de impozitare va fi de 1,3 la sută din valoarea spațiului. Așadar, proprietarul va plăti 1 300 de lei impozit. Același spațiu comercial, dar neevaluat în ultimii 3 ani, va avea un impozit de 5 la sută din valoare. Adică, proprietarul va plăti pentru el 5 mii de lei. Până anul trecut, cota de impozitare pentru clădirile neevaluate era de 20, respectiv 40 la sută din valoarea clădirii, în funcție de perioada trecută de la ultima evaluare. Astfel, impozitul pentru clădirea în valoare de 100 de mii de lei putea ajunge și la 20 de mii sau chiar 40 de mii de lei. Aceste cote au fost eliminate odata cu Noul Cod Fiscal, spune Elena Dragomirescu, directorul impozitelor locale.

Persoanele fizice care au in proprietate cladiri nerezidentiale – inchiriate, de exemplu, pentru diverse activitati economice – vor plati impozite locale la fel ca persoanele juridice. Cota de impozit va fi de 0,1% din valoare pentru cladiri rezidentiale si de 1 la sută pentru cele nerezidentiale.
Elena Dragomirescu

Reprezentanții administrației locale au explicat și valorile mai mari ale cotelor de impozitare în comparație cu Bucureștiul sau Timișoara. Potrivit directorului Direcției de Taxe și Impozite Locale, prețurile clădirilor din Reșița sunt mult mai mici decât în capitală, iar la aplicarea cotei de impozitare ar rezulta o taxă mai redusă față de București.

Comentarii

comentarii

One thought on “VIDEO Cota de impozitare: avantaj sau dezavantaj și pentru cine?

  1. Repezentantii administratiei locale au niste explicatii cel putin strigatoare la cer referitoare la faptul ca nu ar fi in dezavantaj cetatenii si persoanele juridice…. EVALUAREA IMOBILELOR ESTE CUMVA GRATIS? Pretul cladirilor din Resita este mai mic dar si pretul obtinut de agentii economici din Resita la activitatile prestate nu este la nivelul celor din orasele mari….

Comments are closed.