Actualitate

VIDEO Crăciun românesc cu colinde si traditie duse mai departe – Fanfara lui Mos Craciun

Seară de ajun de Crăciun cu toți ai casei în jurul bradului, cu bucate aburinde în cuptor și colindători la ușă. Acesta este tabloul idilic al unei seri adevărate de ajun de crăciun, cu tradiții care merg mai departe. Mai ales când acestea sunt duse mai departe, din an în an, atât de către adulți cât și de către tineri.

La Reșița, casele orășenilor au fost colindate de un grup de preoți care au mers la ușile creștinilor și i-au colindat. Oamenii au deschis ușile și au primit cu drag vestea nașterii Pruncului Sfânt. Preoții fac parte dintr-un grup coral de muzică psaltică și an de an, sunt invitați de enoriași ca să le viziteze casele și să-i colinde.

Dar, dacă preoții merg la adrese de dinainte stabilite, la alte uși, au sosit grupuri de copii care au cântat colinde bătrânești. Copiii spun că merg la întâmplare, că unii cetățeni i-au primit, alții i-au scos afară din bloc, dar ei merg mai departe. Copiii, duc tradiția mai departe dacă are cine să-i îndrume. Ori la Reșița, se pare că există dascăli buni.

UN moment deosebit l-a oferit un grup format din 6 instrumentiști de la Liceul de artă din Reșița și care au alcătuit ,,Fanfara lui Mos Craciun”. A fost pentru prima dată când pe străzile Reșiței s-au auzit colinde interpretate de o fanfară. Aceeași fanfară a colindat și angajații Primăriei Reșița în ajun de Crăciun. Viceprimarii și funcționarii au întrerupt lucrul pentru câteva minute și au coborât în holul Primăriei lângă pomul de Crăciun și au ascultat sunetele melodioase ale alămurilor.

Comentarii

comentarii