VIDEO Creștinii ortodocși au participat la slujba Prohodului

Mii de credincioși au lăsat aseară treburile şi au plecat la biserică pentru a participa la Prohodul Domnului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Este cea mai de preţ sărbătoarea după Învierea şi Naşterea Mântuitorului. Aşa cum cere regula şi tradiţia păstrată de sute de ani în Banatul Montan, femeile au venit la biserică în haine cernite, de doliu şi îngropăciune.

[youtube id=”7-NIQtGNjYQ”]

Preotul slujeşte un ceremonial deosebit în care se citeşte la Denia Prohodului Domnului din seara de Vinerea Mare. Aşa cum spuneam – este una dintre cele mai importante slujbe religioase din Săptămâna patimilor şi chiar de peste an.

Cuvintele slujbei religioase povestesc cum Iisus a fost îngropat după ce a fost dat jos de pe cruce.
În semn de respect şi credinţă, în bisericile din satele din Banatul Montan, credincioşii participă la Denia Prohodului după care, cu preoţii şi Evanghelia în frunte, înconjoară biserica de trei ori.
La intrarea în biserică, toţi trec pe sub sfântul epitaf sau sfântul aer, cum i se mai spune- pictură reprezentând punerea în mormânt a lui Iisus- aceasta în semn de credinţă creştină şi supunere în faţa lui Dumnezeu.

După ce toţi creştinii sunt miruiţi, o parte rămân în biserică de pază şi veghe la mormântul Mântuitorului. În acest timp, în curtea bisericii, tinerii bat toaca. La sat, Cei ce păzesc mormântul, se îmbracă în costume populare.

Comentarii

comentarii