VIDEO Cum au votat romanii si resitenii pana la ora 16, oficilitati la vot

UPDATE ora 16

Până la ora 16, la nivel naţional şi-au exercitat dreptul la vot 44,5% dintre cetăţenii aflaţi pe liste. În Caraş-Severin, procentul este mult mai mic, 39,57% dintre cărăşeni s-au prezentat la urne, cu 8 procente mai mult însă faţă de primul tur. Până în acest moment procesul de votare se desfăşoară normal, nu există incidente
Judetul Caras Severin ocupa locul 5 intr-un top al codasilor la vot.

În Caraș Severin,până la ora 14, procesul de vot s-a desfășurat fără probleme deosebite care să afecteze climatul de ordine și siguranță publică.

Aproape 277.000 de alegatori sunt asteptati, astazi, la urne, in cele 365 de sectii de votare amenajate in localitatile din Caras-Severin. Cei mai multi, peste 76.000 sunt inscrisi pe listele permanente din municipiul Resita. In primul tur de scrutin, in Caras-Severin au votat putin peste 134.000 de alegatori.Pe durata scrutinului de astazi, sectiile de votare sunt pazite de peste 750 de politisti, jandarmi, pompieri si politisti de frontiera, iar pentru cercetarea eventualelor incidende electorale au fost organizate 19 echipe formate din 70 de politisti.

Iată ce spune președintele BEJ Caras Severin, judecatorul Rustin Ciasc.

[youtube id=”6tiMRumzsbU”]

La fel ca de fiecare data, cei mai harnici la vot au fost varstnicii. Acestia s-au prezentat la urne inca de la primele ore ale diminetii. Un resitean a spus ca pentru el, ziua votarii este o mare sarbatoare pe care o respecta punand steagul tricolor la fereastra, dar și concarda tricolora la palarie.

Primarul Reșiței, Mihai Stepanescu, a votat la ora 9 si jumătate iar la ieșirea de la urne a spus că: ,,am votat pentru un viitor mai bun al Romaniei, al Reșiței și al Caraș Severinului. Îi cunosc bine pe ambii candidati, dar am încredere doar în unul singur fiindcă acesta și-a respectat toate promisunile facute”.

Presedintele CJ Caras Severin, Sorin Frunzaverde, a votata împreună cu soția în jurul orei 10 si jumătate. La ieșirea din cabina de vot, vicepresedintele PNL, a spus că: ,,Sprijinirea mediului de afaceri si redemocratizarea României sunt cerintele pe care le am de la viitorul presedinte al tării”.

[youtube id=”jXQEpKM2-Yw”]

La Caransebes, primarul Marcel Vela a spus: „Astăzi am votat pentru viitor, am votat pentru o Românie mai bună, am votat pentru tot ceea ce înseamnă speranță, optimism și o nouă șansă pentru normalitate.
O șansă pentru o viață mai bună într-o țară care sa fie respectată și apreciată în lume.
Cred ca dupa ce in Romania atata vreme s-a semanat vant si s-a cules furtuna, a venit timpul ca dupa 25 de ani sa semanam grau si sa culegem paine”

Deputatul ACL Caras-Severin, Valeria Schelean a solicitat, prin intermediul serviciului de urgenta 112, interventia organelor de politie pe raza comunei Teregova, judetul Caras-Severin, pentru a stopa frauda electorala. Ea spune că ,,In comuna Teregova, primarul PSD, Marius Damian, ajutat de fratele si tatal sau, transporta locuitori de pe raza comunei si din satele invecinate la sectiile de votare, in fata sectiilor de votare fac campanie in favoarea candidatului PSD, Victor Ponta, amenintand oamenii si dandu-le indicatii clare cu cine sa voteze. Asteptam ca organele de politie sa intervina pentru a asigura legalitatea procesului electoral pe raza judetului Caras-Severin”.

Până la ora 14, la nivel național, s-au înregistrat 79 de sesizări privind posibile contravenții sau infracțiuni care au legătură cu procesul electoral. Angajații Ministerului Afacerilor Interne au verificat punctual toate sesizările, stabilind, până acum, că 25 dintre acestea nu se confirmă.

Majoritatea semnalărilor, respectiv peste 70 la sută, au fost înregistrate în mediul rural, iar, ca modalitate de sesizare, 72 la sută au fost primite prin sistemul de urgență 112.

În prezent se fac verificări în 20 de situații de posibile infracțiuni electorale.
Cele mai multe sesizări fac referire la posibile cazuri de corupere a alegătorilor. Toate aceste situații se află în cercetarea structurilor de poliție, urmând ca în urma investigațiilor să se stabilească dacă acestea se confirmă sau nu.

Referitor la faptele contravenționale, au fost constatate 9 contravenții, fiind aplicate amenzi în valoare de 7.500 de lei și 2 avertismente scrise. Majoritatea acestor măsuri sancționatorii s-au aplicat pentru continuarea propagandei electorale și sfătuirea alegătorilor cu ce candidat să voteze.

În județul Vrancea, polițiștii fac cercetări pentru a stabili condițiile în care au fost eliberate acte medicale pe numele unor persoane din care reieșea că sunt netransportabile și solicită urna specială. Cercetările au fost începute după ce două dintre aceste persoane s-au prezentat la secția de votare, moment în care s-a constatat că pe numele lor existau cereri pentru urna specială. În cauză s-a întocmit dosar penal pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Totodată, Polițiștii din Gorj fac verificări după ce au fost sesizați cu privire la faptul că cererile unor pacienți internați într-un spital din județ de a vota cu ajutorul urnei speciale, nu au fost depuse la timp.

Polițiștii din cadrul Postului de Poliție Greci din județul Tulcea au întocmit dosar penal pe numele unui bărbat de 26 de ani pentru fraudă la vot. În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că un membru al comisiei de votare i-a înmânat bărbatului două buletine de vot, pe care acesta și-a exercitat dreptul la vot și pe care le-a introdus ulterior în urnă.

Polițiștii bucureșteni efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de neglijență în serviciu după ce la o secție de votare s-a constatat lipsa unei ștampile de vot. Situații similare s-au înregistrat în alte două secții de votare din județele Hunedoara și Teleorman.

În București, un alegător a fost amendat cu 1.500 lei pentru continuarea propagandei electorale după ce la ieșirea din cabina de vot a scandat numele unuia dintre candidați.

Tot în București, un bărbat a încercat să voteze la o altă secție de votare decât cea la care era arondat potrivit domiciliului. Președintele secției de votare a încercat să-l convingă că nu poate vota dar pentru că bărbatul a refuzat să părăsească secția, președintele secției de votare a solicitat sprijinul poliției.

O situație nefericită s-a înregistrat în județul Vrancea, unde un bărbat a decedat după ce a votat, trupul său fiind găsit la o sută de metri de secția de votare. Se pare că bărbatul avea probleme cardiace.

Comentarii

comentarii